​PNL cere Guvernului să retragă propunerile pentru funcţia de comisar european, a anunţat preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, care a precizat că aceste propuneri riscă să fie respinse.

HotNews.roFoto: Hotnews

"PNL solicită Guvernului să retragă propunerile pentru funcţia de comisar european, în persoana Rovanei Plumb sau a lui Dan Nica. Ne facem de râs cu astfel de propuneri. Astfel de propuneri nu au şansa să treacă de Parlamentul European, riscă să facă România de râs şi ne vor pune în situaţia ca România să nu poată să obţină un portofoliu important datorită vulnerabilităţii şi slăbiciunii acestor propuneri. Atât Rovana Plumb cât şi Dan Nica au probleme de integritate foarte grave, de asemenea au probleme legate de profesionalismul şi seriozitatea în activitatea publică. (...) Sunt candidaturi neserioase, care din punctul meu de vedere riscă să pună România într-o situaţie jenantă, să ducă la respingerea acestor candidaţi şi vor şubrezi şansa pe care o are România de a obţine un portofoliu important în aceste negocieri. Guvernul a acţionat unilateral, nu au luat decizie decât de la PSD, probabil nici conducerea PSD nu a votat aceste candidaturi în integralitatea sa, nu a existat nicio consultare publică, nici instituţională, nici între partidele politice, iar aceste candidaturi sunt profund nocive pentru România", a declarat Orban, citat de Agerpres.

El a motivat că aceste propuneri riscă să fie respinse, deoarece în cazul Rovanei Plumb şi a lui Dan Nica Parlamentul a respins cererile de începere a urmăririi penale.

"Rovana Plumb se află în situaţia care a fost reclamată de Comisia Europeană şi anume aceea prin care Parlamentul blochează anchetele în justiţie, majoritatea PSD-ALDE a făcut un zid în jurul Rovanei Plumb pentru a împiedica adoptarea cererii de urmărire penală în cazul Belina, de asemenea, domnul Nica s-a aflat în situaţia de cerere de urmărire penală în dosarul Microsoft. Este ceasul al 12-lea şi nu vreau să ajungem în situaţia ca fie preşedintele CE să respingă aceste propuneri, fie să ajungem la situaţia ca în Parlamentul European aceşti candidaţi sau unul dintre aceşti candidaţi să fie în situaţia de a nu fi votaţi de Parlamentul European", a spus Orban.