Problemele cu care se confruntă românii din comunităţile istorice, aflaţi în pericol de a-şi pierde identitatea, dar şi cei din Harghita şi Covasna, sau cei care trăiesc în diaspora, se vor afla pe agenda lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, eveniment ajuns la a XVII-a ediţie, care se va desfăşura începând de luni până sâmbătă, 17 august, scrie Agerpres. Potrivit unui comunicat transmis de organizatori, "manifestarea a intrat în conştiinţa publică ca un proiect cultural la scară naţională, constituindu-se într-un veritabil parteneriat româno-român", atât prin participarea unor conferenţiari importanţi şi a reprezentanţilor românilor din afara hotarelor şi din ţară cât şi prin tematica abordată.

Tema centrală a evenimentului este "România şi românii de pretutindeni, la un an (în primul an) de la Centenarul Marii Uniri", printre subiectele abordate numărându-se "Republica Moldova în evoluţiile geopolitice din zonă şi interesul naţional românesc", "Provocări privind păstrarea identităţii la românii din Ucraina. Jumătate de milion de români în pericol de asimilare. Poziţia României", "Românii din Serbia între politicile de asimilare ale Serbiei şi promisiunile autorităţilor române", "Drama românilor din Bulgaria. Ce face statul bulgar? Dar cel român?", "Provocări şi priorităţi privind păstrarea şi afirmarea identităţii naţionale a românilor din judeţele Covasna şi Harghita. Acţiunea 'Români pentru români'. Capcanele Codului Administrativ".

De asemenea, se vor discuta şi teme cum ar fi problematica proprietăţii în România, demersurile pentru afirmarea identităţii româneşti a romano-catolicilor din Moldova, politica partidelor parlamentare şi a instituţiilor de stat faţă de românii de pretutindeni şi faţă de românii din zonele multietnice şi pluriconfesionale din România sau războiul informaţional la frontiera NATO şi UE.

Au fost invitaţi, ca şi la ediţiile precedente, înalţi demnitari ai statului român, miniştri, parlamentari reprezentând spectrul politic românesc.

Universitatea de Vară de la Izvoru Mureşului este organizată de Centrul Cultural Topliţa, cu sprijinul Guvernului României, în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei, Centrul European de Studii Covasna-Harghita, Fundaţia Naţională pentru Românii de Pretutindeni, Federaţia Organizaţiilor Româneşti din centrul şi sud-estul Europei şi Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş.