Deputatul PNL Matei Dobrovie propune modificarea Legii de organizare și funcționare a Jandarmeriei, astfel încât înainte de folosirea substanțelor lacrimogene, femeile însărcinate și persoanele invalide, precum și copiii să fie îndepărtați din mulțime. De asemenea, potrivit acestuia, jandarmii vor trebuie să avertizeze cu privire la efectele substanțelor folosite asupra cetățenilor.

Matei DobrovieFoto: cdep.ro

”Modificarea și completarea Legii nr. 550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române vizează detalierea modului gradual în care pot fi folosite mijloacele de imobilizare sau de constrângere pentru a împiedica eventualele abuzuri față de cetățenii pașnici, precum și trecerea arbitrară dincolo de măsurile necesare pentru neutralizarea acțiunilor ilegale și imobilizarea persoanelor agresive”, scrie Dobrovie pe Facebook.

Potrivit acestuia, ”inițiativa propune ca în cazul folosirii substanțelor iritant-lacrimogene sau a mijloacelor genistice, să se includă în mesajele de avertisment și de somație informații despre componența acestor substanțe și despre efectele pe care le pot avea asupra sănătății”.

De asemenea, acesta subliniază că ”înainte de folosirea mijloacelor de protecție și de imobilizare se va proceda la îndepărtarea din mulțime a femeilor cu semne vizibile de sarcină, a persoanelor cu semne vădite de invaliditate și a copiilor”.