Liberalii acuză că amnistia fiscală adoptată de Guvern instituie „o discriminare gravă” atât între cetățeni, cât și între companii, existând riscul ca până și cei care au de achitat prejudicii în dosare penale să beneficieze de ea.

Ludovic OrbanFoto: AGERPRES

„Prin acest act normativ este încurajată o clientelă politico-economică căreia i s-a tolerat un comportament fiscal ilegal. (...) Există riscul să se permită o interpretare profund nocivă: să beneficieze și cei care au de achitat prejudicii. Dacă asta va fi interpretarea, arată că PSD guvernează pentru infractori”, a declarat liderul PNL, Ludovic Orban.

Amnistia fiscală, denumită Ordonanță pentru instituirea unor facilități fiscale, a fost publicată în Monitorul Oficial de luni, 5 august. Prin aceasta, se propun două mecanisme alternative eșalonării la plată. ​

Cele două mecanisme:

1. Măsuri de restructurare a obligațiilor bugetare restante la 31 decembrie 2018 pentru debitorii care au datorii mai mari de un milion de lei, bazată pe un plan de restructurare, plată eșalonată și supravegherea fiscală pe perioada înlesnirii.

2. Anularea accesoriilor în cazul datoriilor sub un milion lei, dacă obligațiile bugetare principale se achită până la 30 noiembrie 2019.

(Pe larg, AICI)