Președintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu i-a transmis premierului Viorica Dăncilă și ministrului de Finanțe Eugen Teodorovici, în ședința coaliției de guvernare, că ALDE nu este de acord cu tăierile bugetare de la ministerele Transporturi, Educație și Sănătate. Discuțiile vor fi reluate în ședința următoare a coaliției, când ALDE așteaptă soluțiile ministrului de finanțe.

Calin Popescu TariceanuFoto: AGERPRES

"În cadrul şedinţei coaliţiei de guvernare din această dimineaţă preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu a discutat cu premierul Viorica Dăncilă şi ministrul de finanţe Orlando Teodorovici propunerea de rectificare bugetară pentru acest an. Preşedintele Călin Popescu Tăriceanu a reiterat că ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la ministere de bază în dezvoltarea statului, precum ministerul transporturilor, ministerul educaţiei sau ministerul sănătăţii", arată un comunicat al ALDE, citat de Mediafax.

De asemenea, ALDE nu este de acord cu reducerea sumelor de la investiţii şi a cerut identificarea unor soluţii.

ALDE a propus următoarele măsuri:

"1. La capitolul venituri : îmbunătăţirea colectării veniturilor şi întreprinderea de măsuri de diminuare a evaziunii fiscale.

• Reducerea cheltuielilor neecomunicoase cu aparatul administrativ supra dimensionat la nivelul administraţiei centrale de stat, al agenţiilor şi autorităţilor finanţate prin bugetul de stat

• Reducerea numărului funcţiilor de conducere în cadrul ministerelor, agenţiilor şi autorităţilor

• Reducerea cheltuielilor neecomunicoase cu bunurile şi serviciile

• Extinderea sistemului de achiziţii centralizate pentru toate entităţile din subordinea ordonatorilor principali de credite

• Reorganizarea şi descentralizarea agenţiilor şi autorităţilor din cadrul ordonatorilor principali de credite care să ducă la debirocratizare şi reducerea costurilor

• Prioritizarea cheltuielilor bugetare către investiţiile în derulare, la nivel central şi local, şi, de asemenea, alocările de fonduri către investiţiile mari de infrastructură asumate la adoptarea bugetului pe anul 2019".

ALDE transmite că discuţiile vor fi reluate într-o următoare şedinţă a coaliţiei, la care ministrul de finanţe este aşteptat să prezinte soluţiile identificate pentru rezolvarea acestor puncte.

Coaliția PSD-ALDE s-a întrunit, luni, la Guvern, unde au discutat și despre viitoarea rectificare bugetară la care lucrează Ministerul de Finanțe.

”În urma discuțiilor de astăzi, s-a constatat că sunt asigurate fondurile necesare pentru veniturile populației, referindu-ne aici la salarii și pensii (inclusiv creșterea punctului de pensie de la 1 septembrie). Totodată, viitoarea rectificare bugetară va pune un accent deosebit pe investițiile naționale, dar și pe cele de ordin local, o prioritate majoră a Guvernului", a transmis PSD.