Premierul Viorica Dăncilă nu se răzgândește și spune că nu o susține pe Laura Codruța Kovesi la șefia parchetului European pentru că asupra ei „planează mai multe suspiciuni”, iar dacă una dintre acuzațiile care i se aduc fostei șefe a DNA se va adeveri „nu vom plăti pe persoană fizică, vom plăti ca țară”.

Laura Codruta KovesiFoto: Agerpres/EPA

„Asupra Laurei Codruța Kovesi planează mai multe suspiciuni. Nu o cunosc, mai mult am dat dovadă de solidaritate cu femeile. A plecat de la Parchetul General la DNA nu pentru că a vrut, ci pentru că a existat un raport care a impus plecarea ei. (...) E numită și dacă una din acuzații se va adeveri, ce vom face noi ca țară? Nu din răutate, nu politic. Pentru mine contează imaginea ca țară”, a spus Dăncilă, la Digi 24.

Întrebată despre susținerea Parlamentului European și a liderilor politici din statele membre, premierul a afirmat că, dacă vor apărea probleme, aceștia „se vor retrage”.

„Mi-aș dori să nu aibă nicio problemă, dar dacă va fi, toți se vor retrage. Nu vor vorbi despre ea, ci despre România. Cine va plăti factura? Nu vom plăti pe persoană fizică, vom plăti ca țară”, a spus ea.

Președintele francez Emmanuel Macron i-a transmis vineri lui Klaus Iohannis că va retrage candidatura lui Jean-François Bohnert și că o va susține pe Laura Codruța Kovesi la conducerea Parchetului European.

Cei doi șefi de stat au avut vineri o convorbire telefonică în care „au abordat o serie de teme europene, cu accent pe candidatul pentru funcția de procuror-șef european”, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale. „În virtutea bunei colaborări și a bunei înțelegeri între cei doi șefi de stat, președintele Emmanuel Macron i-a transmis președintelui Klaus Iohannis că va retrage candidatura domnului Jean-François Bohnert și că o va susține pe doamna Laura Codruța Kövesi la conducerea Parchetului European”, se arată în acest comunicat.

De notat că cele trei candidaturi la funcția de procuror șef au fost depuse în nume personal, și nu în numele unui stat.

Parlamentul European a anunțat joi că susține în continuare candidatura Laurei Codruța Kovesi pentru șefia Parchetului European.

Potrivit reglementărilor europene, șeful Parchetului European este desemnat de comun acord de Parlamentul European și de Consiliu, pentru un mandat de 7 ani. Decizia Consiliului (statele membre) se ia prin majoritate simplă.