PSD urmează să anunțe marți, cu trei luni și jumătate înainte de alegerile prezidențiale, cine va fi candidatul partidului, toate informațiile de până acum indicând că în cursă va intra Viorica Dăncilă.

Viorica DancilaFoto: Facebook/ Viorica Dancila

Biroul Politic Național al PSD va avea loc de la ora 11.00, la Parlament, iar PSD va desemna candidatul pentru Cotroceni. Propunerea ar urma să fie confirmată apoi în ședința Comitetului Executiv al PSD, programată tot marți, de la ora 12.00. Decizia finală de validare a candidatului va fi luată la congresul PSD de pe 3 august.

Viorica Dăncilă anunța săptămâna trecută că PSD va merge la alegerile prezidențiale cu un candidat propriu. Ea spunea că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidenţiale, va accepta şi nu va da înapoi, iar până acum mai mulți lideri de filiale și-au anunțat susținerea pentru o candidatură a premierului pentru Cotroceni.

Mihai Fifor și Eugen Orlando Teodorovici s-au retras din cursă, singurii contracandidați ai lui Dăncilă sunt deputatul Liviu Pleșoianu și senatorul Șerban Nicolae.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, luni seară, la Antena 3, întrebată ce va face dacă Dăncilă va fi desemnată prezidențiabilul PSD, că va respecta decizia colegilor săi, adăugând că nu crede că o candidatură independentă ar avea șanse în acest moment. Firea a ținut să precizeze că în cazul în care ar beneficia de susţinerea PSD, ALDE şi Pro România, l-ar învinge pe Klaus Iohannis în scrutinul de pe 10 noiembrie.

Dăncilă a declarat, luni seară, că așteaptă până pe 3 august un răspuns de la Călin Popescu Tăriceanu și de la Victor Ponta cu privire la susținerea unui candidat PSD la prezidențiale. Decizia are loc în urma discuției pe care liderul PSD a avut-o cu liderii ALDE și Pro România la Vila Lac.

Ponta a dezvăluit, luni seară, că premierul i-a propus să susţină candidatul PSD la alegerile prezidenţiale, iar el a spus că nu există un răspuns nici pozitiv, nici negativ, pentru că vrea să ştie care este "planul ca lucrurile să meargă bine". Ponta a apreciat, la TVR1, că la şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD Viorica Dăncilă va fi desemnată drept candidatul la prezidenţiale. El a adăugat că dialogul va continua, "dacă este cazul", adăugând că un candidat susţinut de PSD, ALDE şi Pro România va intra în turul II al alegerilor prezidenţiale.

"În primul rând, doamna Dăncilă mi-a spus în particular ceea ce a spus şi în public, că ar vrea să susţinem toţi un singur candidat, dar, sigur, de la PSD. Domnul Tăriceanu spune: vreau să susţinem un singur candidat, pe domnia sa. Iar eu spun: explicaţi-mi de ce să fac acest lucru. Argumentul doamnei Dăncilă a fost ca să intre un candidat de stânga în turul II", a explicat Ponta, potrivit Agerpres.