Florin Iordache vrea ca judecătorii Curții Constituționale să cenzureze întrebările de la referendum

de DG     HotNews.ro
Vineri, 19 iulie 2019, 17:22 Actualitate | Politic


Florin Iordache
Foto: Hotnews
Deputatul PSD Florin Iordache a depus, vineri, la Senat, un proiect de modificare a legii referendumului care prevede că întrebările sunt verificate de Curtea Constituțională, care trebuie să decidă dacă acestea respectă limitele revizuirii, inclusiv cele referitoare la drepturile şi libertăţile fundamentale ale cetăţenilor.

Astfel, proiectul de modificare a Legii 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului introduce un alineat care prevede că președintele României solicită CCR să verifice constituționalitatea întrebărilor de la scrutin, înaintea consultării Parlamentului.

"Înainte de trimiterea spre consultare Parlamentului, Președintele României solicită Curții Constituționale să constate faptul că întrebările referendumului se încadrează în limitele revizuirii prevăzute de art. 152 alin. (2) coroborat cu art. 1 alin. (3) și art. 16 din Constituție", potrivit actului normativ.

Articolul 152, alineatul (2) din Constituție prevede: "De asemenea, nici o revizuire nu poate fi făcută dacă are ca rezultat suprimarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor sau a garanţiilor acestora".

Articolul 1, alineatul (3) din legea fundamentatală prevede: "România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme, în spiritul tradiţiilor democratice ale poporului român şi idealurilor Revoluţiei din decembrie 1989, şi sunt garantate".

Articolul 16 din Constituție, care face referire la "Egalitatea în drepturi" prevede următoarele:
"(1) Cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări.
(2) Nimeni nu este mai presus de lege.
(3) Funcţiile şi demnităţile publice, civile sau militare, pot fi ocupate, în condiţiile legii, de persoanele care au cetăţenia română şi domiciliul în ţară. Statul român garantează egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi pentru ocuparea acestor funcţii şi demnităţi.
(4) În condiţiile aderării României la Uniunea Europeană, cetăţenii Uniunii care îndeplinesc cerinţele legii organice au dreptul de a alege şi de a fi aleşi în autorităţile administraţiei publice locale".

Un alt alineat introdus face referire la obligația autorităților de a oferi informații în detaliu despre referendumul cu privire la probleme de interes național.

"În cadrul referendumului cu privire la problemele de interes național, autoritățile publice au obligativitatea informării detaliate și complete a electoratului, în conformitate cu Codul bunelor practici în materie de referendum și celelalte recomandări ale Comisiei de la Veneția în materie, prin campanii și activități de informare a populației la nivel național, asupra temelor care fac obiectul referendumului", se arată în document, potrivit Mediafax.

Florin Iordache explică demersul său legislativ făcând referire la motivarea hotărârii CCR din 27 iunie, care a fost publicată vineri.

"Prezenta modificare se consideră impedios necesară având în vedere recentul punct de vedere prin care Curtea a statuat că o interdicție constituțională prestabilită în privința vocației cetățenilor care au săvârșit o anumită categorie de infracțiuni de a beneficia de amnistie sau grațiere încalcă principiul egalității, garanție a drepturilor și libertăților fundamentale, precum și demnitatea umană, valoare supremă a statului român", conform expunerii de motive a proiectului legislativ.

CCR arată în motivarea deciziei sale de validare a referendumului consultativ inițiat de președintele Klaus Iohannis că nu a existat o informare corectă privind detaliile de ordin juridic și tehnic pe care le presupuneau cele două întrebări, nefiind respectate recomandările Comisiei de la Veneția.

CCR a respins, joi, inițiativele legislative ale PNL-USR și PSD-ALDE de revizuire a Constituției. Magistrații au decis acest lucru deoarece interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, prevederi în inițiativele legislative depuse, depășește limitele de revizuire a Constituției. Curtea arată în comunicarea oficială de respingere a inițiativelor legislative de revizuire a Constituției prin interzicerea amnistiei și grațierii faptelor de corupție, că prevederile încalcă principiul egalităţii, garanţie a drepturilor şi libertăţilor fundamentale, precum şi demnitatea umană.

CCR a mai transmis că doar Președintele României și Parlamentul sunt instituțiile care pot aprecia oportunitatea măsurilor de amnistie şi graţiere colectivă ori graţiere individuală şi „nu poate fi impusă o interdicţie generală şi valabilă ad aethernam de acordare a acestora în privinţa anumitor infracţiuni”.
Proiectul PSD-ALDE pentru revizuirea Legii fundamentale a fost semnat, în numele inițiatorilor, de președintele Camerei Deputaților Marcel Ciolacu și președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi de președintele României, Klaus Iohannis, să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


8998 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Ăsta nu-i zdravăn la cap. (Vineri, 19 iulie 2019, 17:40)

  prec [utilizator]

  Unde i-a găsit pesedeaua pe ăștia? Îl și trădează privirea tulbure pe ipochimen...
 • +6 (6 voturi)    
  Uite cine vorbeste! (Vineri, 19 iulie 2019, 17:48)

  LiviuX [utilizator]

  Dar de, aici CCR doarme, nu are nimic de zis...
  Art. 16, alin 1: Cum e cu pensiile speciale, ca sa dau doar un exemplu?
  Art. 16, alin 2: Cum ramane cu faptul ca unii pot fi cercetati, arestati imediat iar pentru altii trebuie aprobarea colegilor de munca? Nu am auzit de nici un caz in care sa se fi trimis vreo cerere la o fabrica ca apoi sa se faca o sedinta cu toti muncitorii in care acestia sa hotarasca daca un coleg de al lor poare fi cercetat si arestat pentru ca a furat ceva.
  Alo, CCR, aici se respecta Constitutia??? Sunt toti egali in fata legii?
 • +6 (6 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Vineri, 19 iulie 2019, 17:50)

  [anonim]

 • +7 (7 voturi)    
  Nu mai bine ... (Vineri, 19 iulie 2019, 17:50)

  ciuma.rosie [utilizator]

  ...desfintam CCR ? Ca oricum e o adunatura de slugi psd ...
 • +7 (7 voturi)    
  Cu alte cuvinte (Vineri, 19 iulie 2019, 18:02)

  DT34 [utilizator]

  CCR sa interzica poporului ce anume sa voteze! O sa ajungem ca CCR sa ne dicteze ca nu putem sa votam un candidat la prezidentiale daca nu e membru PSD.
 • +7 (7 voturi)    
  Cu putin efort (Vineri, 19 iulie 2019, 18:55)

  dincannes [utilizator]

  … ar putea sa devina chiar for executiv, nu ?
  Original: Republica Curtii Constitutionale.
 • +3 (3 voturi)    
  ! (Vineri, 19 iulie 2019, 19:11)

  jaoju [utilizator]

  barbat de stat ! cinste face psd-ului !
  • +2 (2 voturi)    
   Mai lipsește... (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 5:21)

   Kwisatz Haderach [utilizator] i-a raspuns lui jaoju

   ... să vină Înalt Prea Felix-itul Daniel al PSD să zică: Vrednic este!
 • +4 (4 voturi)    
  Poporul nu conteaza. (Sâmbătă, 20 iulie 2019, 4:26)

  Victor Micea [utilizator]

  Dracnea e la bulau dar Ciordache face prapad in Justitie. Cum plm a ajuns tehnicianul de mobilier de lemn si PAL de la Caracal sa conduca Justitia din Romania ?!! Guvernul lui tata Vasilica continua opera marelui teleormanean furacios cu aceasi ferocitate dar mai confuz si feminin in exprimare.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by