Liberalii consideră inexplicabilă decizia Curții Constituționale de a respinge inițiativa de revizuire în sensul introducerii interdicției amnistiei și grațierii pentru faptele de corupție.

Ludovic Orban în studioul HotNews.ro Foto: Hotnews

„Decizia CCR privind respingerea inițiativei legislative de revizuire a Constituției depuse de PNL alături de partenerii din opoziție este surprinzătoare în condițiile în care milioane de români s-au exprimat în favoarea interzicerii amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție la referendumul de pe 26 mai. Decizia de astăzi este cu atât mai surprinzătoare cu cât în urmă cu nici o lună, Curtea Constituțională a validat referendumul pe justiție. Pe cale de consecință, este inexplicabil că judecătorii Curții au decis să respingă proiectul de revizuire a Constituției inițiat de PNL alături de partenerii din opoziție, în condițiile în care acesta a transpus întocmai întrebările formulate la referendum. La ora actuală, Constituția României nu prevede dreptul fundamental de a fi grațiat și amnistiat”, a declarat Ludovic Orban.

Șeful PNL a comentat că decizia Curții ar putea fi interpretată și drept un cadou nesperat pentru cei „obișnuiți să comită fapte de corupție”.

„Avertizez PSD-ALDE să nu încerce să profite în mod politicianist de decizia Curții și să înceteze să acționeze împotriva voinței cetățenilor, așa cum se prefigurează; în caz contrar, românii îi vor sancționa aspru la alegerile de peste câteva luni, iar actuala majoritate va fi nostalgică după scorul de la alegerile europarlamentare”, a mai spus Orban.

Interdicția amnistiei și grațierii pentru fapte de corupție nu poate fi trecută în Constituție, a decis Curtea Constituțională care a analizat inițiativele de revizuire depuse de opoziție și putere după referendumul din 26 mai. Potrivit Agerpres, magistrații constituționali au decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază sau grațiază.