Călin Popescu Tăriceanu a declarat că, în cazul în care nu va fi decis un candidat comun pentru prezidențiale al PSD-ALDE, atunci partidul pe care îl conduce va căuta o altă formul de alianță, posibil cu Pro România, scrie Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 22.58 Călin Popescu Tăriceanu a declarat, întrebat dacă prezidențiabilul ar putea despărți coaliția, că are respect pentru partenerii de guvernare, însă dincolo de orgolii ar trebui ca PSD-ALDE să aibă realism și pragmatism politic:

„Eu întotdeauna acord respectul și considerația pentru partenerii politici și acest lucru cred că s-a văzut în acești doi ani și jumătate de când am format coaliția de guvernare, însă dincolo de orgolii cred că trebuie să avem ceva pragmatism politic, realism politic și să vedem care este poziționarea posibililor candidați în această viitoare cursă. De aici trebuie să pornească și analiza și decizia. Celelalte elemente subiective bazate pe istoria recentă și anumite chestiuni care țin de orgoliu cred că trebuie să treacă în planul doi”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică, la Antena 3.

Chestionat dacă ar exista șanse ca USR să intre în turul al doilea, în condițiile în care votul ar fi divizat în actuala coaliție, pentru prezidențiale, liderul ALDE a răspuns: „Da, am spus acest lucru. Există nu șanse, există riscul ca noi să nu avem un candidat în turul doi și să poată intra cei de la USR. Este un pericol pe care eu nu l-aș minimaliza, dar care am impresia că unii din PSD nu îl văd”.

„Absolut. Da, acest lucru vi-l spun fără doar și poate (întrebat dacă va candida la prezidențiale - n.r.). Împreună cu colegii mei am analizat acest lucru, dar această candidatură ar fi mult mai util să aibă o susținere cât mai largă, adică să fie din partea PSD-ALDE și poate mult mai mult. Am văzut că există dorință din parte parterilor noștri de a avea o candidatură cât mai puternică și cred că o candidatură comună. Dacă nu vom reuși să avem un candidat comun cu PSD, sigur după 23 iulie vom configura o alianță care să aibă șanse. Da, voi vedea dacă putem găsi o altă formulă de alianță care să ne crească șansele. Poate să însemne Pro România, da”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, duminică seară, la Antena 3.

„Convingerea mea este că dacă vom merge cu mai mulți candidați, atunci riscurile legate de a nu ajunge în turul doi sunt foarte mari și candidaturile separate, dacă le vom hotărî așa pot să aducă în campanie o anumită stare de tensiune. Nu cred că va ieși mai întărită coaliția din alegerile prezidențiale”, a completat Tăriceanu.

ALDE se va reuni, luni, în ședința Biroului Politic, de la ora 13.00, la Parlament, potrivit unui anunț de presă al partidului. Viorica Dăncilă a anunțat, joi la DC News, că dacă PSD îi va solicita să candideze la prezidențiale, va accepta ce spune formațiunea și nu va da înapoi.

Ea a menționat însă că opțiunea sa este să meargă în spatele altui candidat. PSD ia în considerare un candidat propriu la prezidențiale, candidat unic PSD-ALDE sau un prezidențiabil din afara partidului.

În sondaje sunt introduși cei care și-au anunțat intenția de a candida pentru un mandat la Cotroceni, precum și o întrebare deschisă despre un posibil candidat din exteriorul formațiunii. Până acum și-au anunțat intenția de a candida la prezidențiale președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici, secretarul general al PSD Mihai Fifor, deputatul Liviu Pleșoianu, senatorul Șerban Nicolae.