Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, transmite ”La mulți ani!” Franței, de Ziua Națională, subliniind influenţa pe care aceasta a avut-o de-a lungul istoriei asupra României. ”Franța a fost ancora noastră în Europa și pentru asta îi vom rămâne veșnic recunoscători, fiind, cum se știe, și prima țară care și-a manifestat solidaritatea cu românii după revoluția anticomunistă din decembrie 1989”, scrie Tăriceanu pe Facebook.

Tariceanu Foto: AGERPRES

”Nu cred că sunt pe lume multe țări care să fi avut o mai mare influență asupra istoriei noastre decât sora Franța. Și nu de azi, de ieri, ci încă de pe vremea când Jean Nevers, fiul ducelui de Bourgogne, lupta la Nicopole împotriva turcilor, cot la cot cu Mircea cel Bătrân, acum mai bine de șase secole.

Am avut vremuri când franceza era limba de salon în România, limba diplomației și când ai noștri tineri ”la Paris învățau”, cum scria marele Eminescu. Tot marea Franță și revoluția ei sub lozinca "Liberté, égalité, fraternité" a inspirat pașoptiștii români și i-a însuflețit să lupte pentru unire și independență, după ce, la 1846, oameni precum Kogălniceanu, Bălcescu, Ghica ori C.A Rosetti fondau, în Cartierul latin, Societatea studenţilor români din Paris al cărei preşedinte de onoare era poetul Alphonse de Lamartine.

Franţa a sprijinit esențial unirea Moldovei cu Ţara Românească. Mai apoi, ne-am câștigat independența și statutul de regat tot grație Franței și lui Napoleon al treilea, iar primul nostru rege, Carol I, a fost, și el, mai mult francez decât german”, notează Tăriceanu în duminica în care Franța marchează căderea Bastiliei.

Tăriceanu încheie prin a scrie că ”e un privilegiu și o onoare” pentru el și pentru colegii lui din ALDE să ureze azi Franței, de Ziua Națională, ”un cald, sincer și prietenesc ”La mulți ani!””.