Călin Popescu Tăriceanu a scris, sâmbătă, pe Facebook, că începe să apară o nouă cortină între țările din Vestul și Estul Europei, în contextul desemnării lui Ioan Mircea Pașcu drept comisar european interimar fără portofoliu. Acesta a subliniat că acum ar fi un moment bun pentru președintele Klaus Iohannis ”să pună piciorul în prag” și să-și susțină România.

HotNews.roFoto: Hotnews

Călin Popescu Tăriceanu a scris că ”Juncker nu s-a putut opune, deși ar fi dorit, așa că l-a acceptat pe Puiu Pașcu”, dar ”nu pe postul important deținut de Corina Crețu, ci pur și simplu fără portofoliu, ca şi pe Kadri Simson, propunerea Estoniei”.

Liderul ALDE a amintit de cazul din iulie 1999, când în urma unui scandal de corupție, a existat opoziție a grupurilor din PE pentru numirea interimară a unor comisari europeni.

”Consecvență, nu glumă, aș zice...

Exact acum 20 de ani, în iulie 1999, după demisia tuturor comisarilor europeni din comisia Santer, urmare a unui uriaș scandal de corupție, popularii domnului Juncker, pe atunci în frunte cu dl. Hans-Gert Pottering, au vrut să desemneze noi comisari cu un mandat de doar câteva luni. Opoziția îndârjită a altor grupuri din Parlamentul European le-a blocat intenția. Atunci, perioada rămasă din mandat nu era „prea scurtă” pentru populari, cum pretinde acum popularul domn Juncker”, a comentat Tăriceanu.

Acesta i-a transmis șefului statului Klaus Iohannis „să pună piciorul în prag” și să susțină România.

”În fiecare zi avem indicii că, pe nesimțite, se trasează o nouă cortină între țările din Vest și cele din Estul Europei. S-a întâmplat așa și la desemnarea conducerii noii administrații europene, se întâmplă cu permanentul dublu standard pe care îl aplică țărilor nou intrate în UE.

UE, ca o imensă moșie personală...

P.S. Acum ar fi un moment bun pentru dl Klaus Werner Iohannis să pună piciorul în prag și să-și susțină țara lui. (mă refer la România, ca să nu fie vreo confuzie)”, a încheiat Tăriceanu.

Ioan Mircea Pașcu, propus de Guvernul Dăncilă pentru postul de comisar european în locul Corinei Crețu, a fost desemnat comisar european, dar nu va primi portofoliu și va avea un mandat până la 31 octombrie. În aceeași situație se află și candidatul Estoniei, Kadri Simson. Decizia a fost luată de președintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, după ce Consiliul UE a respins propunerea ca România și Estonia să nu mai aibă comisari pentru restul de mandat al actualei Comisii, iar atribuțiile Corinei Crețu și Andrus Ansip să fie preluate de comisari rămași în funcție după euroalegeri.