Traian Băsescu a obținut funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, una dintre cele mai importante comisii de la Bruxelles, în timp ce Eugen Tomac a obținut funcția de vicepreședinte în Comisia de Energie a Delegației la Adunarea Parteneriatului Estic, transmite Mediafax.

Traian BasescuFoto: Facebook / Traian Basescu

Comisia pentru Afaceri Externe este considerată cea mai importantă, deoarece elaborează politica externă a UE împreună cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate.

Funcția de președinte al Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului European este rezevată Germaniei, potrivit unor surse politice de la Bruxelles. Comisia este condusă de David McAllister, parte a partidului german Creștin Democrat, din care face parte și Angela Merkel.

În aceeași comisie este și Silvio Berlusconi, liderul partidului italian "Forza Italia". De asemenea, fostul președinte al României va fi parte și din Delegația comisiei parlamentare de asociere UE-Ucraina.

Președintele PMP, Eugen Tomac, a obținut funcția de vicepreședinte al Comisiei de Energie a Delegației la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic, din care fac parte statele care au acorduri de asociere cu UE sau state care vor să adere la Uniune. Din acest parteneriat fac parte și Republica Moldova, Georgia și Ucraina. De asemenea, Eugen Tomac va fi membru și în Comisia pentru Forță de Muncă.