Ministrul Finanțelor și președinte executiv al PSD, Eugen Teodorovici, le-a spus colegilor că cifrele indică undeva la 11 miliarde deficit previzionat și trebuie să facă rost de 7 miliarde. Au fost discuții și despre banii care vor fi dați autorităților locale, o sumă de 2 miliarde, la nivel național.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Eugen Teodorovici vrea să distribuie banii conform încasărilor. Dacă București a încasat mult, primește mult, dacă nu primește puțin. Aici a luat cuvânt Marian Oprișan și a spus că nu este în regulă și a cerut o discuție într-un cadru legal. Va fi o discuție pe tema aceasta”, au spus surse din PSD.

Totodată, a fost propusă și o restructurare administrativă, pentru a vedea ce este de făcut cu surplusul angajaților din sistemul public.

„Sunt de exemplu 1.400 de angajați la Ministerul Fondurilor Europene și nu accesăm bani europeni. Să fie dați bani acolo unde există o valoare adăugată sau e generator de venit”, au explicat, pentru MEDIAFAX, surse din partid.

Despre subiect Eugen Teodorovici a afirmat, marți la Antena 3, că poate unele ministere sunt supradimensionate. El a oferit exemplul Ministerului Economiei, condus de Niculae Bădălău, cu mii de companii în subordine, care nu își justifică prezenta în economie, unele cu un singur angajat și care „atârnă de ani de zile”.

O altă temă a CEx de miercuri a vizat două autostrăzi. PSD vrea să decidă în a construi una dintre autostrăzi, social-democrații având de ales între autostrăzile Iași-Târgu Neamț și Comarnic-Brașov. De asemenea, PSD vrea transforme proiectele în unele de infrastructură critică, pentru a le putea face mai repede, prin licitații.

„Acestea două ar putea și să aleagă una dintre ele pe care să o facă cap-coadă, cum a spus premierul”, au completat sursele PSD.

Un alt subiect a fost cel al remanierii, iar Viorica Dăncilă va veni, în două săptămâni, cu propuneri de remaniere. Va fi o remaniere extinsă, au explicat sursele menționate.

Președintele PSD a cerut, în CEx, să îi fie propuși secretari de stat pentru Ministerul Justiției, pentru că nu găsește persoane pe care să le numească. La Ministerul Justiției sunt două posturi de secretar de stat disponibile. Ultimul secretar de stat de la MJ eliberat din funcție, la cerere, de către premier a fost Mariana Moț, potrivit unei decizii publicate în MO.

Referitor la remaniere, președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici a declarat, marți, că ar fi indicat să fie cât mai rapidă a Guvernului, precizând că se poate merge cu ambele variante, atât remaniere, cât și restructurarea Executivului în Parlament.

La următoarea ședință a CEx va fi stabilit președintele Consiliului Național, după ce Mihai Fifor a devenit secretar general al PSD, au mai spus sursele citate.

Totodată, PSD a demarat patru sondaje de opinie, unele vizând și prezidențiabilul partidului. Într-unul dintre sondaje a fost introdusă și Viorica Dăncilă pentru prezidențiabil, au conchis sursele social-democrate.

CEx informal de miercuri a decis ca senatorul de Mehedinți și vicelider al grupului senatorilor PSD, Liviu Lucian Mazilu, să fie deocamdată lider de grup, în locul lui Șerban Nicolae, au declarat surse din partid, pentru Mediafax.

La decizia ca Șerban Nicolae să nu mai fie lider al grupului PSD la Senat au fost și șase voturi împotrivă și două abțineri, au precizat sursele citate. De asemenea, la hotărârea în CEx ca primarul Sectorului 3 Robert Negoiță să fie suspendat timp de șase luni din PSD au fost și două abțineri.

Social-democrații au mai decis, miercuri, ca trezorier al PSD, după plecarea din funcție a lui Mircea Drăghici, să fie Ștefan Mihu, senator PSD de Constanța. Potrivit CV-ului, din 2004 ar fi președintele Corpului Experților Contabili și Contabililor Autorizați din România (CECCAR) - filiala Constanța.

A fost demarat și auditul financiar pe care l-a propus Viorica Dăncilă, la scurt timp după condamnarea lui Liviu Dragnea. Auditul este unul extern, făcut de o firmă, iar din primele date bugetul PSD „arată rău”, au explicat sursele menționate.