Camera Deputaților a adoptat, miercuri, ca for decizional, proiectul de lege pentru completarea articolului 5 din Legea 33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, anunță Mediafax. Prin modificare, expropierile făcute pentru lucrările de interes local sunt considerate de interes național.

Lucrari la autostrada Foto: Asociatia Pro Infrastructura

Camera Deputaților a adoptat, miercuri, în calitate de for legislativ decizional, proiectul de Lege pentru completarea articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică.

Astfel, după alineatul (1) al articolului 5 din Legea nr.33/1994 privind exproprierea pentru cauză de utilitate publică, se introduce un nou alineat cu următorul cuprins: "Lucrările care se declară de interes naţional şi traversează localităţi, drumuri judeţene, orăşeneşti şi comunale şi asigură legăturile cu municipii, oraşe şi comune, fiind necesare pentru realizarea de obiective de interes local pentru dezvoltarea infrastructurii locale, lucrările privind producţia şi distribuţia de energie electrică şi termică având ca scop utilizarea durabilă a resurselor de apă, monopol natural de interes strategic pentru realizarea de amenajări hidroenergetice, reprezintă lucrări de interes public major".

Acest amendament, introdus de deputatul PSD Elvira Şarapatin, a fost admis în Comisia Juridică a Camerei Deputaților. Conform raportului emis de Comisie, "norma ”lucrări de interes public major” este lipsită de previzibilitate; de aceea este necesară reformularea textului deoarece intră în contradicţie cu DCC nr.1/2012 referitoare la previzibilitatea normei juridice".

Deputatul USR Cătălin Drulă a declarat în cadrul plenului din Camera Deputaților că formularea în sine a amendamentului nu este clară din punct de vedere juridic.

Legea urmează să ajungă la președintele României, pentru promulgare.