DOCUMENT Proiectul de revizuire a Constituției, depus de PSD și ALDE. Coaliția a preluat și prevederea din inițiativa USR „Fără penali”

de C.D.     HotNews.ro
Marţi, 2 iulie 2019, 18:00 Actualitate | Politic


Viorica Dancila, in Parlament
Foto: Guvernul Romaniei
 documente
Parlamentari PSD şi ALDE au depus la Parlament un proiect de lege pentru revizuirea Constituţiei. Proiectul este semnat de 140 de deputaţi şi senatori de la cele două partide. Coaliția a preluat în document și propunerea USR „Fără penali în funcții publice”.

CONSULTĂ AICI PROIECTUL

Mai exact, conform proiectului, "nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice centrale şi locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de preşedinte al României, cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării".

De asemenea, proiectul prevede modificarea articolului 94, litera d) în sensul că preşedintele României acordă graţierea individuală, dar "nu poate acorda graţiere pentru infracţiuni de corupţie". O altă modificare vizează articolul 115, alineatul (6). "Ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale, nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului, drepturile, libertăţile şi îndatoririle prevăzute de Constituţie, drepturile electorale, nu pot reglementa în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi regimului executării acestora, precum şi al organizării judiciare şi nu pot viza măsuri de trecere silită a unor bunuri în proprietate publică", prevede textul proiectului.

La articolul 146, se introduce un nou text potrivit căruia Curtea Constituţională "hotărăşte asupra excepţiilor de neconstituţionalitate privind ordonanţele, la sesizarea preşedintelui României, a unuia dintre preşedinţii celor două Camere, a unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori; excepţia se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României, Partea I". Revizuirea Legii fundamentale se supune aprobării prin referendum, organizat potrivit prevederilor art. 151 alin. (3) din Constituţia României, republicată, mai prevede proiectul.

Şi partidele de Opoziţie au depus luni, la Parlament, un proiect de modificare a Constituţiei, care transpune rezultatul referendumului din 26 mai.

Viorica Dăncilă a declarat luni că, alături de Călin Popescu Tăriceanu, a decis ca PSD-ALDE să depună luni o inițiativă pentru revizuirea Constituției, în sensul transpunerii celor două întrebări la referendum. Președintele PSD a precizat că e posibil să mai fie una-două propuneri în plus în proiect.

„Revizuirea Constituției. Va fi depusă o inițiativă din partea PSD-ALDE, astăzi (luni - n.r.) va fi depusă. Am discutat despre acest lucru. Am discutat și despre votul în Diaspora. Avem trei variante. Sperăm să fie îmbrățișate și de cei care își doresc ca într-adevăr să se voteze de către toți cetățenii în afara granițelor. În primul rând, cele două puncte pe care le-am avut la referendum, întrebările de la referendum”, a afirmat Viorica Dăncilă, luni, la Parlament. Întrebată dacă proiectul de lege vizează o revizuirea mai largă a Constituției sau se va rezuma doar la transpunerea celor două întrebări la referendumul pe justiție, Dăncilă a răspuns: „Am discutat despre cele două puncte de la referendum. Să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două. Acestea sunt importante, pentru că am văzut care este voința cetățenilor și vrem să ținem cont de votul din data de 26 mai”.

Chestionată dacă a vorbit cu liderul ALDE și despre modificări la Codurile penale, premierul a replicat: „Nu s-a discutat despre așa ceva. Nu am discutat despre acest lucru”.

La referendumul de pe 26 mai, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin „Da” sau „Nu” cu privire la întrebările: 1. „Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?” 2. „Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?”.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


7629 vizualizari

 • -5 (13 voturi)    
  Ha ha ha... (Marţi, 2 iulie 2019, 18:10)

  Gigi Kent [utilizator]

  Deci nu pot fi alesi / ocupa o pozitie cei care sunt in puscarie si cei care au drepturile interzise.

  Adica ceva logic si care exista pana acum.

  Ma bucur insa ca propaganda #rezistenta nu se prinde.
  • +5 (5 voturi)    
   Mai citeste si documenteaza-te, apoi vorbeste (Marţi, 2 iulie 2019, 19:17)

   LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Vezi cazul cu primarul ales cand era in puscarie de ex. (https://www.gandul.info/politica/primarul-ales-din-puscarie-juramant-cu-escorta-de-la-penitenciar-15531263). Asa ca nici pe departe nu exista asa ceva pana acum.
   • -1 (3 voturi)    
    Citim si noi tot articolul? (Marţi, 2 iulie 2019, 22:33)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui LiviuX

    "Suspendarea se referă la noul mandat de primar, început de Cătălin Cherecheş odată cu depunerea jurământului, pentru că, potrivit legii, atâta timp cât se află în arest preventiv, trebuie suspendat din funcţie”, a spus Lupuţ.

    Si oricum ce are arestul preventiv cu condamnarea definitiva la pedeapsa privativa de libertate?
    • 0 (0 voturi)    
     OK, atunci uita-te si aici: (Miercuri, 3 iulie 2019, 14:44)

     LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     https://necenzuratmm.ro/dezvaluiri/40264-catalin-chereches-a-fost-condamnat-de-inalta-curte-de-casatie-si-justitie.html
     Deci condamnat DEFINITIV. Dar e greu de cautat pe net, nu?
  • +7 (9 voturi)    
   Gandeste.. nu e asa greu.. (Marţi, 2 iulie 2019, 19:30)

   gabone [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

   Te-ai repezit sa ataci #rezistenta..
   O condamnare cu suspendare tot aici pica: vezi Dragnea, condamnat cu suspendare, dar parlamentar cu functie de conducere in parlament, care a folosit puterea sa darame justitia..
   • +3 (7 voturi)    
    Ei, si tu acuma... Daca-i ordin, cu placere! (Marţi, 2 iulie 2019, 21:23)

    LiviuX [utilizator] i-a raspuns lui gabone

    Doar asta fac postacii, ce vrei, sa se mai si documenteze? Ceri prea mult unora ca el sa gandeasca...
   • -2 (4 voturi)    
    Am inteles... (Marţi, 2 iulie 2019, 22:28)

    Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui gabone

    Deci la tine "condamnare cu suspendare" = "condamnare definitiva la pedeapsa privativa de libertate".

    E bine! :)
    • +1 (1 vot)    
     Ai inteles (Miercuri, 3 iulie 2019, 12:35)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Gigi Kent

     Suspendarea executarii pedepsei nu inlatura condamnarea. De altfel, suspendarea este o masura cu carater temporar. Pe toata perioada suspendarii condamnatul se afla sub supraveghere, in conditii impuse de instanta. Incalcarea conditiilor de supraveghere sau o noua condamnare pentru alta fapta pot duce la revocarea suspendarii, adica se aplica efectiv pedeapsa cu inchisoarea.
 • +4 (6 voturi)    
  300 (Marţi, 2 iulie 2019, 18:34)

  coor [utilizator]

  POATE NU UITA DE CEI 300 DE PARLAMENTARI 1
 • +5 (7 voturi)    
  Si cu celalalt referendum cum ramane? (Marţi, 2 iulie 2019, 19:19)

  LiviuX [utilizator]

  Cel cu 300 parlamentari, ca si ala a fost validat, totul a fost in ordine cu el! Sau aplicam sau nu aplicam in functie de ce ne place sau nu?
 • -6 (8 voturi)    
  S-ar putea (Marţi, 2 iulie 2019, 19:27)

  Mironescu Valeriu [anonim]

  ca la urmatoarele alegeri parlamentare sa castige actuala opozitie. Stim cate ordonante a dat PDL-muuult mai multe decat PSD. Ma astept ca in acea situatie sa critice PSD-ALDE pentru ca au introdus ceea ce s-a votat la referendum, motivand ca ii incurca in guvernare, le incetineste initiativele etc. Nu mai vorbesc de atacarea ordonantelor, indiferent daca sunt sau nu constitutionale, la CCR. Iohannis a intarziat o gramada de hotarari fara acea prevedere, numai pe suspiciune de neconstitutionalitate, dar cand ele vor putea fi atacate fara aceasta motivare? Roata se va intoarce!
 • +2 (4 voturi)    
  coruptia (Marţi, 2 iulie 2019, 19:27)

  vizirul [utilizator]

  dar condamnarile cu suspendare,pentru coruptie, sunt exceptate de la aceasta interdictie?Termenul "coruptie"
  este delimitat in toate aspectele practic posobile undeva?
 • +4 (8 voturi)    
  Proiect PSD (Marţi, 2 iulie 2019, 19:31)

  D.M.A.Gogu [utilizator]

  Proiectul e formulat asfel incat sa convina penalilor. sunt excluse doar persoanele condamnate definitv la pedepse privative de libertate. Corect ar fi sa fie excluse si persoanele condamnate cu suspendare, penalul tot penal ramane, in puscarie sau in afara ei. S-a vazut efectul funest pe o persoana condamnata definitv, fie si cu cu suspendare, l-a putut avea din pozitia unei demnitati. Chiar daca, in final, tot la puscarie a ajuns , au fost ani de zile in care bunul mers al justitiei in particular si al tarii in general a fost sabotat prin manevre multiple, comandate la interesul direct al demnitarilor cu probleme de moralitate si de etica. Dragnea e cel mai bun exemplu in acest sens, dar nu si ultimul.

  Condamnarea cu suspendare e o forma de clementa a societatii, dar ramane o pedeapsa. Prin urmare, interzicerea dreptului de a fi ales ar trebui extinsa si la cei condamnati cu suspendare. Iar bunul simt ar spune ca persoana care este subiectul unei investigatii penale, chiar fara a fi condamnata definitiv, sa se abtina singura de la o candidatura. Dar vorbim despre bun simt... mai exista asa ceva?

  Mai mult, prin acest proiect incomplet PSD-ALDE vor avea si tupeul sa se impauneze cu meritul de a fi reformat mediul politic (e drept, dupa chipul si asemanarea proprie).
 • +3 (3 voturi)    
  Ctatenii neturmentati (Marţi, 2 iulie 2019, 19:54)

  valli [utilizator]

  Asta inseamna sa te duci la vot! Dragnea, un dictator in devenire ajunge la puscarie, psd devie un partidulet oarecare si mai mult depune cu mana lui, proiecte in care scrie ca nu au voie coruptii sa conduca tara. Ati vazut ce simplu este?! Si asta e inceputul!
 • 0 (2 voturi)    
  Cea mai tragica chestie (Miercuri, 3 iulie 2019, 7:33)

  ABBV [utilizator]

  este ca, o gasca consistenta de politicieni sa grabesc sa decupeze mici bucati, din ceea ce inseamna "fara penali". Fara penali ar trebui sa insemne ca odata ce ai avut probleme cu legea, nu mai pupi functie publica. Dar se pare ca ....se descurca foarte bine politicieni nostri la a fierbe broasca incet ...
 • 0 (0 voturi)    
  Ciuma roșie atacă din nou (Joi, 4 iulie 2019, 10:09)

  _tudor_ [utilizator]

  Ciuma roșie atacă din nou, perfid ca de obicei:
  In opinia PSD si ALDE Constituția fără penali nu inseamnă că mafioții n-au voie să-și dea odronanțe ca să-si salveze pielea ci dimpotrivă da legile date pe "furiș" nu o sa mai poata fi declarate neconstitutionale pentru ca "excepţia se poate înainta în termen de 5 zile de la publicarea ordonanţei în Monitorul Oficial al României"
  Canaliilor!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by