Președintele executiv al PSD Eugen Teodorovici a declarat, luni, că partidul ar trebui să aibă un candidat propriu la prezidențiale, după ce liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a spus că ”cea mai bună soluție” este un candidat comun PSD, ALDE și Pro România, variantă care nu a fost exclusă nici de președintele social-democraților, Viorica Dăncilă.

Ministrul Finanțelor, Eugen TeodoroviciFoto: AGERPRES

„PSD trebuie să aibă un candidat propriu. Ăsta este punctul meu de vedere, este un partid mare, este un partid care de 15 ani nu a mai dat un preşedinte al României şi ar trebui justificat foarte bine dacă ar fi o altă propunere, nu din PSD. Dar în mod normal toţi din PSD doresc ca PSD să aibă un candidat propriu la prezidenţiale”, a afirmat Eugen Teodorovici, luni, la Parlament, potrivit Mediafax.

Ministrul de Finanțe a adăugat că prezidențiabilul va avea susținerea întregii coaliții, dacă se va decide astfel. „Dacă se decide astfel, el va avea susţinerea întregii coaliţii. Am spus ca principiu”, a explicat Teodorovici.

Întrebat dacă el ar fi un prezidențiabil mai bun ca Tăriceanu, președintele executiv al PSD a replicat: „Nu se discută cine ar fi mai bun, este o analiză, doamna premier a spus că se fac analize sociologice, se va ţine cont de ele, va fi un vot politic în cadrul congresului şi punct”.

Eugen Teodorovici și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale.

PSD a comandat două sondaje de opinie în vederea desemnării prezidențiabilului. Despre subiect, Viorica Dăncilă a afirmat că ea nu a fost introdusă, în sondaje, la categoria candidați la prezidențiale, pentru că nu a luat în calcul înscrierea în competiția pentru un mandat la Cotroceni.

Președintele PSD Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței coaliției de luni, că PSD așteaptă sondajele de opinie privind candidații la alegerile prezidențiale, dar nu poate opri ALDE să discute cu alte partide.

”Am spus că avem sondaje de opinie și pe măsură ce vom primi aceste sondaje vom vedea ce formulă îmbrățișăm. (...) În politică trebuie să existe democrație, poți să negociezi cu orice partid, nu putem îngrădi dreptul unui partid de a discuta cu alte partide”, a spus ea, întrebată ce părere are despre discuțiile dintre liderul ALDE și Victor Ponta.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, a precizat, luni, că a discutat cu Victor Ponta despre propunerea acestuia ca PSD, ALDE și Pro România să meargă în alegerile prezidențiale cu un candidat comun și consideră că aceasta ar fi ”cea mai bună soluție”.