Președintele PSD, Viorica Dăncilă a anunțat, luni, că PSD-ALDE va depune o inițiativă pentru revizuirea Constituției, în sensul transpunerii celor două întrebări la referendum. Mai mult, Dăncilă a lăsat să se înțeleagă că în proiect vor mai fi introduse și alte modificări. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că în proiectul PSD ar urma să fie introdusă și prevederea referitoare la inițiativa USR „Fără penali în funcțiile publice”. De altfel, social democrații intenționează să facă un exercițiu de imagine cu revizuirea Constituției, mizând pe faptul că proiectul va pica la Curtea Constituțională.

Camera DeputatilorFoto: Hotnews

„Va fi depusă o inițiativă din partea PSD-ALDE. (...) Am discutat despre cele două puncte de la referendum. Să vedem dacă mai introducem încă un punct sau două. Acestea sunt importante, pentru că am văzut care este voința cetățenilor și vrem să ținem cont de votul din data de 26 mai”, a declarat Dăncilă după ședința Coaliției.

În schimb, Călin Popescu Tăriceanu a precizat că pentru transpunerea primei întrebări a referendumului pe justiție e nevoie de modificarea Codului penal. Cea de-a doua întrebare se referea la interzicerea ordonanțelor pe domeniul judiciar și posibilitate ca și alte instituții să atace la CCR nu numai Avocatul Poporului.

„Eu am spus că la prima întrebare consider că nu e nevoie de o modificare constituțională ci este de nivel de Cod penal dar sigur că o să discutăm în final asupra formei pe care o dăm și o să vedem dacă această modificare o includem în proiectul de revizuire sau o să mergem separat cu ea”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, luni, la Parlament.

Planul social democraților este de a introduce în discuțiile pentru revizuirea Constituției ambele întrebări puse la referendum, dar și prevederi referitoare la inițiativa USR „Fără penali în funcțiile publice”.

"Este un exercițiu de imagine, punem în aplicare ce a votat populația. Vom vedea și dacă va trece la Curtea Constituțională. Judecătorii au analizat oportunitatea referendumului și l-au validat nu au intrat pe fond să analizeze constituționalitatea întrebărilor. Aici va fi o problemă. La fel și la ințiativa făra penali în funcție publică. Este bine pentru noi să arătăm că nu ne opunem dorinței populare și că vrem să punem în aplicare referendumul. Facem inițiativa și o depunem în Parlament, dar la Curte ne așteptăm să pice proiectul", au explicat sursele HotNews.ro.

Cu alte cuvinte, neoficial, social democrații susțin că la nivel constituțional va fi greu de aplicat rezultatul referendumului și mizează pe faptul că judecătorii CCR vor respinge ca neconstituțională întrebarea care vizează amnistia și grațierea faptelor de corupție dar și inițiativa fără penali pe care vor să o introducă în proiectul de lege de revizuire a Constituției PSD-ALDE.

De asemenea, PSD intenționează să mute discuțiile pe revizuirea Constituției în sesiunea din toamnă și să tărăgăneze discuțiile în așa fel încât un referendum pe proiectul de revizuire al Constituției să nu fie în același timp cu alegerile rezidențiale.

Potrivit surselor HotNews.ro, PSD și ALDE se vor întâlni din nou într-o ședință a Coaliției miercuri, la ora 18.00, departe de ochii presei, la Vila Lac pentru a discuta din nou pe tema revizuirii Constituției.

Cum se revizuiește Constituția

Procedural trebuie să existe un proiect de lege care să conțină propunerile de revizuire a Constituției. Proiectul de lege este discutat în Parlament, de o comisie de specialitate alcătuită din reprezentanții tuturor partidelor parlamentare. Proiectul elaborat de comisie trebuie adoptat în Parlament cu votul a două treimi din numărul deputaților și senatorilor. Dacă este validat de Parlament se declanșează referendumul în care alegătorii trebuie să-și dea acordul sau nu pe propunerile făcute de Parlament.