Partidul Uniunea Salvați România (USR) anunță într-un comunicat că a devenit, vineri, membru al partidului ALDE Europa, urmare a unui vot în unanimitate dat la Consiliul ALDE ce s-a desfășurat la Zurich, în Elveția, și la care au fost prezenți și liderul USR Dan Barna și senatorul Radu Mihail.

USR a devenit membru ALDE EuropaFoto: Uniunea Salvati Romania - USR

Potrivit comunicatului, înainte de votul membrilor ALDE, președintele USR a ținut un discurs în care le-a vorbit liberalilor europeni despre parcursul USR de la înființare până în prezent. De asemenea, Dan Barna a vorbit și despre rezultatul foarte bun al Alianței USR PLUS la alegerile europarlamentare.

„Am avut astăzi ocazia să prezint în fața Consiliului ALDE European, în cadrul votului pentru candidatura de membru, remarcabila istorie de doar trei ani a USR. Parcursul de la un ONG local activ care în iarna lui 2016 a devenit al treilea partid parlamentar din România, până la remarcabilul succes de pe 26 mai. În acești trei ani, USR a marcat borne majore în politică românească. Am vorbit despre inițiativa #FaraPenali care a adunat 1 milion de semnături, poziționarea față de referendumul pentru revizuirea Constituției din toamna lui 2018, alegeri de tip primaries pentru candidații Parlamentului European, toate confirmate de un foarte bun rezultat la alegerile europarlamentare. O poveste și un exemplu că politica făcută altfel poate să dea rezultate. USR a primit admirație, respect și un vot în unanimitate pentru calitatea de membru al partidului european. Creștem în fiecare zi”, a transmis Dan Barna.​

USR arată în comunicat că decizia de aderare la ALDE Europa a fost luată de Comitetul Politic al USR pe data de 22 iunie 2019 și a fost un pas firesc în contextul în care USR a participat la fondarea noului grup politic din Parlamentul European Renew Europe.

“USR este, de astăzi, membru al ALDE Europe. După o colaborare de mai bine de doi ani cu familia partidelor liberale, astăzi am fost primiți cu brațele deschise în ALDE Europe, prin vot în unanimitate. Alături de președintele Dan Barna, am reprezentat Uniunea Salvați România, în calitate de responsabil al Departamentului de Relații Internaționale din Biroul Național al USR, la consiliul ALDE de la Zurich. Au fost alături de noi și membri ai USR din Elveția, le mulțumesc pentru susținere! USR va avea un cuvânt important de spus în creionarea noii Europe alături de colegii noștri din ALDE, inclusiv prin grupul Renew Europe din Parlamentul European”, a transmis la rândul său senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail.

USR amintește în comunicat că ALDE Europe are o puternică rețea de reprezentare la nivel european: 108 eurodeputați din grupul Renew Europe, a treia cea mai mare forță politică din Europa, iar în prezent 5 din 28 de comisari europeni reprezintă ALDE Europe. Nu în ultimul rând - arată USR-, șase din actualii prim-miniștri din state membre UE aparțin partidelor membre ALDE.