PNL este dispus la un acord al opoziției, așa cum au propus joi liderii USR-PLUS, cu condiția ca pactul să stabilească orientarea de dreapta a viitoarei guvernări, un consens în privința politicii externe a României și susținerea proiectului de revizuire a Constituției al PNL, care are la bază propunerile președintelui Klaus Iohannis referioare la transpunerea în practică a referendumului.

HotNews.roFoto: Hotnews

”Un semnal puternic poate fi dat semnând proiectul de modificare a Constituției pentru transpunerea rezultatului referendumului, așa cum a fost asumat la Cotroceni alături de președintele Klaus Iohannis. Săptămâna viitoare, în sesiunea extraordinară, putem depune acest proiect de lege care să plece apoi la CCR pentru verificarea de constituționalitate”, susține prim-vicepreședintele liberal Raluca Turcan, în replică la apelul lansat joi de liderii USR-PLUS.

Turcan mai spune, într-o postare pe Facebook, că este binevenită orice dorință de coordonare politică pentru a da României o guvernare puternică începând cu 2020.

”Susțin de mulți ani că fragmentarea opoziției a fost cel mai mare ajutor pentru PSD și proxy-ul său ALDE. Ar merita însă să ne asigurăm că înțelegem cu toții răul imens pe care PSD și ALDE îl fac României. PSD și ALDE vor lăsa țara înglodată în datorii, cu probleme grave în toate domeniile, cu o administrație politizată, împovărată de mii de firme de partid, firme căpușă ale baronilor care parazitează bugetele publice. Țara va avea nevoie de bani după o guvernare de prădători”, afirmă prim-vicepreședintele PNL.

Ea le mai transmite liderilor USR-PLUS, Dan Barna și DAcian Ciololș, că doar o guvernare clară de dreapta poate îndrepta răul făcut de PSD.

”Așadar, cred că un acord politic nu trebuie să înceapă cu negocieri de funcții, ci cu o discuție despre valori și obiective comune. Eu personal aș vrea să știu dacă discutăm despre o viitoare guvernare de dreapta, necontaminată de teme false și ferită de orice temeri cu privire la ce e de făcut. O guvernare fermă, care să își asume obiective foarte precise de modernizare a sănătății, a educației, de stimulare a investițiilor străine masive, de reducere a birocrației în relația cu statul, pe lângă multele măsuri de corectare a nenorocirilor făcute de PSD și ALDE în economie și justiție”, argumentează Turcan.

Liderul deputaților liberali precizează că acordul opoziției ar trebui să includă și politica externă: ”Nu în ultimul rând, cred că e important să știm dacă avem aceeași înțelegere asupra relațiilor externe, în sensul în care și colegii de la USR Plus sunt necondiționat în favoarea strângerii relațiilor atât în interiorul Uniunii Europene cât și cu Statele Unite ale Americii, partenerul strategic al României”.

Liberalii au definitivat propunerea legislativă de revizuire a Constituției în sensul rezultatelor referendumului convocat de Iohannis, documentul fiind transmis parlamentarilor USR, UNMR, PMP și Pro România. Pentru a putea declanșa procedura este nevoie de cel puțin 116 parlamentari, PNL având doar 96.

Citiți ce conține proiectul AICI