Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, că PSD și ALDE vor depune, în actuala sesiune parlamentară, o inițiativă legislativă de modificare a Constituției, "în sensul votului dat la referendum". Liderul ALDE a spus că una dintre întrebările de la referendum nu poate fi transpusă în Constituție, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Călin Popescu Tăriceanu a declarat, miercuri, în Parlament, că în cadrul întrevederii cu Viorica Dăncilă de la Vila Lac 1 a discutat despre o inițiativă legislativă pentru revizuirea Constituției, care va fi depusă în actuala sesiune parlamentară.

"În principal, am discutat despre necesitatea şi oportunitatea depunerii unei iniţiative legislative pentru revizuirea Constituţiei, în sensul votului dat la referendum. PSD şi ALDE, împreună, vom depune o iniţiativă legislativă de modificare a Constituţiei şi probabil că propunerile care vor veni şi din partea Opoziţiei vor trebui aduse în atenţia comisiilor de specialitate, comisiilor juridice, şi analizate şi probabil vor mai fi şi alte propuneri", a spus liderul ALDE.

El s-a referit la modificarea Constituției pentru problemele care sunt "strict de natură constituţională", afirmând că există cel puțin o întrebare formulată la referendumul din 26 mai care nu poate fi rezolvată prin transpunerea în Constituție, ci prin Codul Penal.

"Vom demara acest proces de modificare a Constituţiei cu chestiunile care sunt strict de natură constituţională. La întrebările de la referendum, cel puţin prima întrebare, are o rezolvare care nu este constituţională, este de natură infra-constituţională, cu alte cuvinte, rezolvarea ei se poate face în Codul penal", a afirmat Tăriceanu.

Călin Popescu Tăriceanu a spus că propunerile de revizuire a Constituției nu sunt legate de întrebările la referendum.

"Propunerile din partea Opoziției exced chestiunile referitoare la referendum. Dacă vor veni şi altele, comisiile vor trebui să analizeze şi să se pronunţe dacă revizuirea constituţională va rămâne să se refere strict la problema semnalată prin referendum sau şi la alte probleme care exced cadrul referendumului", a declarat președintele Senatului.

Curtea Constituțională va dezbate, joi, dosarul de validare a rezultatelor referendumului pe justiţie, inițiat de președintele Klaus Iohannis precum și pe marginea a cinci contestații referitoare la respectarea procedurii pentru organizarea și desfășurarea referendumului.