Dan Barna a afirmat că prevederile Codului administrativ potrivit cărora președintele țării are 10 zile la dispoziție să numească persoanele în Guvern reprezintă o limitare a atribuțiilor și prerogativelor șefului statului. De asemenea, acesta a spus că actul normativ „baronizează semnificativ România”, iar fiecare autoritate locală va deveni o feudă la dispoziția președinților de consilii județene și a primarilor, relatează Mediafax.

Dan Barna în studioul HotNews.ro Foto: Hotnews

„Cele 10 zile pentru numiri, da este o limitare a atribuțiilor și a prerogativelor președintelui, este în aceeași linie de golire de sens a instituției președintelui, linie pe care am văzut-o de trei ani de zile activând în România, deși după 26 mai mesajul cetățenilor a fost unul foarte clar și doamna Dăncilă a declarat atunci sub emoția momentului că atacul pe statul de drept și pe justiție va înceta, iată o nouă șopârlă introdusă în acest Cod Administrativ”, a declarat Dan Barna, miercuri, la Parlament.

Acesta a subliniat că ”atunci când un guvern nu mai reprezintă România și nu mai guvernează pentru cetățeni ci pentru el însuși vedem lucrul acesta prin folosirea OUG”.

Liderul USR a mai spus că fiecare primar va putea dispune de patrimoniul comunității locale.

„S-a luat act de decizia Curții și iată vedem acum o decizie a guvernului de a folosi aceste OUG pentru aprobarea Codului Administrativ, Cod Administrativ care baronizează semnificativ România, din acest moment în urma efectelor prevederilor din Codul Administrativ, fiecare județ, fiecare autoritate locală devine o mică feudă la dispoziția aproape discreționară a președintelui de Consiliu Județean sau a primarului și în plus i se pun la dispoziție și resursele care să fie prăduite pentru că vedem modalitatea de dispunere asupra patrimoniului, care era nu întâmplător limitat la două treimi din votul consilierilor tocmai pentru a exista o responsabilitate asumată și un consens politic în deciziile care privesc patrimoniul unei comunități, iată că prin acest Cod Administrativ coboară la o majoritate simplă, practic fiecare primar care are vremelnic o majoritate va putea să dispună de patrimoniul comunității fără nici un fel de delimitare absolut necesară, repet, vorbim de bunurile locale”, a explicat președintele USR.

El a precizat că pensiile speciale par să fie politica oficială a coaliției de guvernare.

„Despre pensii speciale nu e nici o surpriză, pare că e politica oficială ai acestei majorități, primarii, președinții de consilii Județene practic se extinde sfera pensiilor speciale și asupra acestor aleși ai cetățenilor, din această perspectivă vom solicita Avocatului Poporului să atace la CCR această OUG pentru că practic este singurul instrument de care mai dispunem”, a conchis Barna.

Guvernul a adoptat, marți, ordonanța de urgență pentru modificarea Codului administrativ.

„Pentru mai multă eficiență și transparență vom stabili o procedură mai clară și termene reduse pentru numirea în funcție a unui membru al guvernului în caz de remaniere guvernamentală sau de vacantare a postului. Situația din ultimul an ne-a arătat că este nevoie de astfel de modificări pentru a asigura continuitate în toate domeniile de activitate ale guvernului. Pentru Administrația Locală vom reglementa procedura validării prin hotărârea instanței a mandatelor consilierilor locali aleși și vom revizui situațiile de dizolvare a Consiliului Local astfel încât să asigurăm stabilitatea autorităților locale”, a afirmat premierul Viorica Dăncilă, în debutul ședinței de marți a Guvernului.

Printre prevederile actului normativ se numără și cea care spune că: „(3) Președintele României numește în funcție persoana propusă de prim-ministru în termen de 10 zile de la înregistrarea propunerii sau în același termen, în condițiile alin. (4) sau (5), motivează, îi comunică prim-ministrului și face public refuzul numirii în funcție”.