VIDEO UPDATE Legea pensiilor a fost adoptată. Olguța Vasilescu: Sper din toată inima să nu fie întoarsă de președinte. Scandal în Parlament: Opoziția a acuzat majoritatea că vrea să stoarcă voturi de la pensionari: Această lege este o farsă

de DG     HotNews.ro
Miercuri, 26 iunie 2019, 12:54 Actualitate | Politic


Camera Deputatilor
Foto: Facebook
Parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, cu modul de reexaminare a legii sistemnului public de pensii. Deputatul USR Cristian Seidler acuză deputații coaliției de guvernare că "stoarcerea de voturi de la pensionari". Legea ar urma să primească votul final.

UPDATE 13.26 Olguța Vasilescu, inițiatorul acestei legi:
 • Sper din toată inima ca această lege să nu fie întoarsă de președinte.
 • Să fie foarte clar: legea nu este neconstituțională.
 • Pe acestă lege votată astăzi, care crește pensiile, și nu îi sărăcește pe pensionari, se ajunge la 11,7% din PIB, tot nu este suficient, dar este oricum mult mai bine.
 • În cei 7 ani de guvernare 2009-2016, în 3 guverne, nu au crescut veniturile din PIB cât au crescut în ultimii 2 ani. Asta apropo de întrebarea dacă avem sau nu resursele necesare pentru pensii. Dar sigur, trebuie să fie un Guvern care să și vrea să aplice legea
UPDATE 13.21 Legea pensiilor a fost adoptată, cu 197 voturi "pentru" și 70 de abțineri. Nu a fost niciun vot "împotrivă". Actul normativ merge la președintele Klaus Iohannis, pentru promulgare.


Parlamentarii din Opoziție nu au fost de acord, la dezbaterile din plenul Camerei Deputaților, cu modul de reexaminare a legii sistemului public de pensii

”Această lege este o farsă. Să-ți propui creșterea punctului de pensie cu 40% cu doar trei luni înaintea alegerilor parlamentare din 2020 în scopuri evident politice a fondului pensii. Pretindeți că era în programul de guvernare, deși nu era în forma aceasta. Bani nu există, că Lia Olguța Vasilescu arată în expunerea de motive se arată că această lege doar în anul curent are un impact negativ de 8,5 miliarde lei, bani pe care nu i-ați prevăzut în legea asigurărilor sociale. Să folosiți fondul de pensii cu scopul de a stoarce voturi de la pensiuonari este imoral. Nu poți pretinde că reformezi sistemul de pensii, dar să păstrezi pensiile speciale. (...) Nu vă mai satură Dumnezeu de pensii speciale", a afirmat Seidler, citat de Mediafax.

Deputatul PNL Valeria Schelean a reclamat, miercuri, în plenul Camerei Deputaților, că legea pensiilor nu a fost pusă în acord, în comisii, cu decizia Curții Constituționale.

”Nici cu ocazia reexaminării legii după decizia CCR, actuala majoritate parlamentară nu a vrut să adopte o soluție legislativă care să garanteze în mod real respectarea dreptului la pensie și al dreptului la proprietate privată. CCR a declarat neconstituțională legea pensiilor, întrucât formula folosită pentru a materializa dreptul la pensie este complet neclară și permite arbitrariul. Dispozițiile CCR nu au fost transpuse în acest proiect de lege", a declarat liberalul.

În schimb, UDMR susține proiectul de act normativ pentru sistemul public de pensii.

Și deputatul PMP Marius Pașcan a susținut că partidul său este de acord cu creșterea salariilor, pensiilor, "dar să se facă în mod realist". "Noi susținem acest proiect de lege", a spus acesta.

De partea cealaltă a baricadei, deputatul PSD Lia Olguța Vasilescu, fost ministru al Muncii, a susținut că legea pensiilor elimină inechități din sistemul de pensii și acuză USR de "ipocrizie".

"Legea pensiilor elimină toate inechitățile din sistem între femei și bărbați, între persoanele de același sex, dar care au ieșit în ani diferiți la pensie, este vorba de introducerea masteratului și doctoratului ca și perioade contributive, condiții mai avantajoase pentru mamele cu mai mulți copii, se schimbă formula de calcul. În ceea ce privește parte de pensii speciale, este important de precizat că suntem singurul Guvern care am plafonat pensiile speciale în iulie 2017 și asta ne-a costat la vot. În ceea ce privește sistemul de pensii, credem că în trei ani de zile se va așeza. Despre legea USR, care vrea să taie pensiile speciale. Greșit, o mare minciună. M-am uitat cu domnul Buicu de la PNL, că tratează diferit pensiile speciale, de unele se leagă, de unele nu. Acum în legile speciale de pensii se prevede că se iese cu o pensie de 85% din ultinmele salarii, ceea ce spune legea voastră că se iese cu 85% din ultimul salariu, ceea ce este mai avantajos. Ipocrizia ucide", a spus vicepreședintele PSD.

Legea sistemului public de pensii, reexaminată ca urmare a deciziei de neconstituționalitate a CCR, este, miercuri, la vot final al Camerei Deputaților. Legea a fost pusă în acord cu decizia CCR, primind raport de adoptare din partea Comisiilor parlamentare de specialitate.

Ce prevede legea

Legea prevede o creștere a punctului de pensie care va intra în vigoare treptat, începând din 1 septembrie 2019 și până în 2022.

Astfel, valorile prevăzute pentru punctul de pensie sunt:
 • la data de 1 septembrie 2019 - 1.265 lei;
 • la data de 1 septembrie 2020 - 1.775 lei;
 • la data de 1 septembrie 2021 - 1.875 lei.
La data intrării în vigoare a legii, valoarea punctului de referință este de 75 de lei.

Din anul 2022, valoarea punctului de referință se va indexa anual cu inflația și 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut realizat, potrivit proiectului.

Pensia minimă se calculează raportat la salariul minim brut pe economie din anul respectiv. Persoanele cu vechime de minimum 15 ani primesc 45% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară. Persoanele cu vechime între 10 ani şi 15 ani, aflate la pensie la data intrării în vigoare a legii, primesc 40% din salariul minim brut pe ţară, iar pentru fiecare an de vechime în plus se adaugă câte 1% din salariul minim brut pe ţară.

Lia Olguța Vasilescu susținea că nicio pensie nu va scădea și că vârsta standard de pensionare nu se va modifica. "În proiectul de lege se precizează că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urmă recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârstă standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet".

Proiectul prevede tot 4 categorii de pensii: de limită de vârstă, anticipată, de invaliditate și cea de urmaș.

De asemenea, potrivit noii Legi a pensiilor, se valorifică toate drepturile de natură salarială pentru care s-au plătit contribuții: sporuri, acord global, al 13-lea salariu, ore suplimentare, prime, premii și alte bonusuri. Se va acorda un procent de 10% din oficiu, care va putea fi majorat dacă pensionarul va aduce acte doveditoare din care să rezulte un procent mai mare. Dacă după recalcularea conform adeverinţelor aduse rezultă o pensie mai mică, atunci se păstrează pensia calculată cu majorarea de 10% acordată iniţial.

Alte prevederi ale legii pensiilor:
 • Introducerea masteratului și doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, pentru fiecare an de perioadă asimilată urmând a se acorda câte 0,25 de puncte.
 • Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani şi au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani, beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil.
 • Pensia de urmaş se menţine şi apare o nouă prestaţie - ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi 25% din pensia soţului decedat. Acest ajutor va putea fi cumulat cu propria pensie.

Vârsta standard de pensionare este de 65 de ani pentru bărbaţi şi 63 de ani pentru femei. Stagiul minim de cotizare este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi. Stagiul complet de cotizare, care cuprinde și perioadele asimilate, este de 35 de ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi.

Impact bugetar de 8,4 miliarde de lei numai în acest an

Femeile care au realizat stagiul minim de cotizare de 15 ani și au născut 3 copii pe care i-au crescut până la vârsta de 16 ani beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu 6 ani. Începând cu al 4-lea copil se adaugă câte 1 an în plus, pentru fiecare copil. Peste 8 miliarde de lei impact bugetar numai în acest an.

Fostul ministru al Muncii Olguța Vasilescu spunea că Legea pensiilor va avea în 2019 un impact bugetar de 8,4 miliarde de lei, în 2020 de 24,8 miliarde, în 2021 de 51 de miliarde, iar în 2022 de 81 de miliarde de lei. "Nu se taie de undeva și nu trebuie să introducem noi taxe pentru această lege, PIB-ul crește în fiecare an, noi am lucrat pe datele Comisiei Naționale de Prognoză care se referă la următorii patru ani. Ei până acum niciodată n-au greșit, nici creșterea economică, nici valoarea PIB-ului. Comisia Europeană a mai greșit, FMI-ul a mai greșit, dar niciodată Comisia Națională de Prognoză", declara Olguța Vasilescu la Digi24.

Și premierul Viorica Dăncilă și ministrul Finanțelor,Eugen Teodorovici, au susținut în mai multe rânduri că există bani la buget pentru majorările prevăzute de legea pensiilor. "Am auzit ieri un fost premier spunând că nu sunt banii prevăzuţi pentru anul 2020. Păi cum să-i prevăd? Avem buget anual. Anul acesta sunt prinse sumele, iar calculele făcute atunci când am făcut legea fiscal-bugetară până în 2021, acolo s-a luat în calcul acel impact bugetar pe care Legea pensiilor care e în Parlament îl prevede. Deci sunt luate în calcul sumele", spunea Teodorovici.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

22294 vizualizari

 • +19 (21 voturi)    
  Scandal trebuia să faceți la inventarea (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:21)

  prec [utilizator]

  pensiilor „speciale”, nenorociților.
  Desființați pensiile „speciale”, pensionarea haitelor înainte de vîrsta legală de pensionare.
  • +7 (11 voturi)    
   niciun vot impotriva, curat romaneasca si opozitia (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:06)

   Poiana lui Occam [utilizator] i-a raspuns lui prec

   lasitate generalizata.
   Nu va atingeti de sfintele pensii. Speciale sau nespeciale.
 • +3 (13 voturi)    
  Este legiferata taierea pensiilor ! (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:39)

  deval [utilizator]

  Aprobarea noii legi indeamna pentru pensionari legiferarea taierii a 30% din cresterea pensiilor datorata acestora pe anul 2019 si prevazuta de legea veche in vigoare !!
  Cresterea cu 5% ar fi insemnat pentru o pensie de 1000 lei un plus 600 lei crestere pe tot anul iar cresterea cu 10% din septembrie, inseamna 400 lei pe tot anul 2019 !! Cresterea e in gaura de la covrig !!!!!!!
  • 0 (8 voturi)    
   gaura de la covrig este in capul tau! (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:03)

   miculescu-rucar [utilizator] i-a raspuns lui deval

   cresterea este de la 1100 de lei punctul de pensie la 1265 lei, o crestere in cifre absolute de 165 de lei, respectiv de 15% in cifre relative si nu de 10% cum minti tu cu nerusinare!
   pe 4 luni, cresterea anuala este de 660 de lei!
   ps: ce meserie avea coafeza cu care ai studiat aritmetica la liceul primar?
   • +4 (4 voturi)    
    gaura de la doi covrigi? (Miercuri, 26 iunie 2019, 20:16)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui miculescu-rucar

    in 1993 inflatia era 300%. "azi la CEC un leu depui, inflatia iti va da m..". daca ar fi crescut pensia de la 1100 de lei la 3300 intr-un an, tot degeaba.

    cam asta sper sa se intample si cu cresterile trambitate de PSD-ALDE. de unde bani de pensii? sa ne imprumutam, din nou? nu. privatii trebuie sa creasca preturile in ritmul in care #ciumarosie creste pensii si salarii.
  • 0 (8 voturi)    
   Se vede ca tii cu PNL, numai astia au (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:25)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui deval

   orbul gainilor, li s-a explicat cu creionul pe hartie si astia nu pricep domnule!
 • +7 (11 voturi)    
  Holguta agreeaza comparatia cu UE, respectiv (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:43)

  deval [utilizator]

  ponderea pensiilor in PIB-ul tarilor !! Si asta e motivul pentru care continua sa promoveze pensii speciale : imbunatatesc statisticile !!!!!!!! Dupa aceasta ponderea va fi de 7% in timp ce in UE media e dubla !!!!
  • -7 (11 voturi)    
   Lasa ca vine Rares Bogdan si rezolva el (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:27)

   xrogo [utilizator] i-a raspuns lui deval

   pensiile speciale, nu mai e mult, in 2020, vorbim atunci!
   • 0 (0 voturi)    
    N-o sa vorbim atunci, (Joi, 27 iunie 2019, 17:31)

    Habermas [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

    pentru ca voi n-o sa mai aveti glas si nici relevanta.
 • +5 (7 voturi)    
  Inima a fost curatata (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:22)

  ruskimushki [utilizator]

  de cateva sute de mii coco primite dar de "nunta".
  De la bugetari.
 • +4 (6 voturi)    
  eu sper sa fie intoarsa (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:12)

  MirceaIo [utilizator]

  nu este corect ca in Romania pensionari cu pensie de 100 mil sa aiba reducere pe RATB!!!
 • +8 (10 voturi)    
  Slaba mișcare ... (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:19)

  Observatory [utilizator]

  Nimeni împotriva , toți se abțin !?!
  , frica ca își pot pierde scaunul cel sfânt lăsat moștenire de la boșorogul Ilici .
  Curând nu o sa aveți bani nici pentru tramvai !
  Sa va ducă la cimitir cu căruță cu boi .
  Boii transporta alți boi !
 • +8 (10 voturi)    
  vorbeste lumea ... (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:30)

  nu conteaza cine zice [utilizator]

  a mai patronat doamna si legea salarizarii si-a-ncaierat oamenii ... luni de zile ne-a acrit de laude despre mariri si cresteri si sporuri ... intre timp, s-au dat lejer sume foarte mari cui trebuie ... prost o mai fi cine-o mai crede-o cumva pe doamna asta si pe oricine altcineva din echipa dumneaei ...
 • +4 (4 voturi)    
  Oare inca nu au invatat ce metode au PSD? (Joi, 27 iunie 2019, 8:01)

  Ioko [utilizator]

  Mi-e milă de pensionari pentru că ei nu ştiu că acele pensii care le-au primit vor fi tăiate indiferent de cine va veni la putere sau le vor face să nu mai aivă valoare prin inflaţie de o să ajungă la aceeaşi metodă care au folosit-o după 90 de la salarii de mii de lei vor ajunge la salarii de milioane de vor ajunge mai săraci decât înainte.
  PSD au mers pe ideea că Iohannis va respinge acele pensii pentru că ştiu că nu vor putea fi susţinute că trebuie 25 de miliarde pe care nu le are nimeni să le ia de nicăieri iar dacă respinge acele pensii pensionarii o să vadă în PNL şi Iohannis că sunt răul mare care nu vrea să le dea pensionarilor pensii mărite. Acuma problema este următoare, dacă trece acele pensii oricum pensionarii tot PSD vor vota pentru că le-a dat pensii iar PSD ştiu că PNL şi Iohannis ştiu acest lucru şi se bazează că Iohannis oricum nu va trece legea că oricum ştie că pensionarii nu îi vor vota orice decizie vor lua.
  Să presupunem că le daţi iarăşi guvernarea celor de la PSD iar Iohannis e destul de deştept să treacă legea pensiilor ştiţi ce o să vă facă PSD: o să vă bage în inflaţie ca să acopere gaura ca să vă poată platii pensiile concomitent cu disponibilizări în sistemul bugetar şi tăieri de salarii că doar nu credeţi că îşi vor tăia lor pensiile speciale DE LA SFÂRŞIŢI O SĂ RĂMÂNEŢI LA FEL DE SĂRACI CU PUTEREA DE CUMPĂRARE MAI MICĂ CA ÎNAINTE ŞI CU O GRĂMADĂ DE BUGETARI LA CARE LI SE VOR TĂIA SALARIILE SAU VOR FI DAŢI AFARĂ.....exact asta veţi primi pensionarii şi bugetarii dacă sunteţi destul de proşti să le daţi din nou puterea celor de la PSD!
  Se folosesc de voi PSD ca să vă manipuleze iar dacă aveţi memoria scurtă ia amintiţi-vă de mărirea salariilor cu trecerea taxelor dintr-o parte în alta ca să acopere o mărire care nu o putea susţine cu taxe care lua înapoi ce va dat "EXACT LA FEL VEŢI PĂŢI!".
  Eu aş trece legea pensiilor că dacă din prostia românilor îi mai votează iarăşi pe PSD la locale şi parlamentare să se descurce ei cu cei
 • +2 (2 voturi)    
  Iluzia salariatului in era FSN-PSD (Joi, 27 iunie 2019, 9:30)

  Ioko [utilizator]

  Mai romanilor oare intelegeti vreodata ca valoarea unui salariu sau pensie nu sta in cu cat e mai mare si cata putere are de cumparare ca daca MERGEM DUPA LOGICA PROSTULUI care crede ca daca i se mareste salariul inseamna ca are viata mai buna inseamna ca in Venezuela sunt ai mai bogati pentru ca aia au salarii de sute de miloane din care isi cumpara un chil de cartof din jumatate de salariu.
  Ce nu intelege tot prostul de roman e ca nu conteaza cat salariu ai si cat poti cumpara cu el si ACEASTA ILUZIE VA VINDE CONSTANT PSD DE 30 DE ANI PENTRU CA IN TIMP CE VA MARASTE SALARIU PE PARTEA AILALTA VA SCADE PUTEREA DE CUMPARARE......oare intelegeti cat de prostiti sunteti romanilor?
  Fara o economie sustenabila cu cat e mai mare salariu cu atat are valoare mai mica si cumparati mai putin....OARE VETI PRICEPE VREODATA MAI OAMENI BUNI?
 • 0 (0 voturi)    
  Mda (Vineri, 28 iunie 2019, 6:56)

  Ioko [utilizator]

  Ca să vă omor de tot logica celor care crede în zeul măriilor salariilor să ne amintim că aţi mai avut salarii de zeci de mii de lei, sute de mii de lei şi chiar milioane în ultimii 30 de ani ŞI CE AŢI DUS-O MAI BINE CĂ VĂ NUMĂRAŢI BANII ÎN NUMERE MAI MARI?
  Nu credeţi că e ceva suspect că oricât salariu aveţi nimica nu se schimbă, oare nu cumva puneţi greşit problema?....întreb şi eu, de câte ori trebuie să vi se mărească salariu şi să nu puteţi cumpăra mai mult ca înainte CA SĂ VĂ PRINDEŢI CĂ E CEVA SUSPECT LA LOGICA SALARIULUI CARE CREŞTE AŞA DOAR ÎN NUMERE DAR NU ŞI ÎN EFICACITATE?
  Oare e greu de înţeles?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by