Legea lui Dragnea și Nicolae privind repatrierea aurului e constituțională. CCR a respins sesizarea PNL (surse)

de L.P.     HotNews.ro
Miercuri, 26 iunie 2019, 12:47 Actualitate | Politic


Dragnea in Camera Deputatilor
Foto: Facebook
​​Curtea Constituțională a respins, miercuri, sesizarea PNL privind legea referitoare la repatrierea aurului, inițiată de Liviu Dragnea și Șerban Nicolae.

În obiecţia de neconstituţionalitate la Legea pentru modificarea articolului 30 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, PNL şi USR susţin că proiectul a fost adoptat fără consultarea prealabilă a Băncii Centrale Europene, încălcând astfel obligaţiile asumate de România prin Tratatului privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) şi alte norme europene obligatorii.

„Obligatia consultării Băncii Centrale Europene în legătură cu orice amendament care urmează a fi adus Statutului băncii centrale naţionale a fost stabilită prin art. 127 alin. (4) al TFUE care prevede că BCE trebuie consultată cu privire la orice act al Uniunii propus în domeniile care ţin de competenţele sale, precum şi de autorităţile naţionale, cu privire la orice proiect de reglementare în domeniile care sunt de competenţa sa, dar în limitele şi în condiţiile stabilite de Consiliu, în conformitate cu procedura prevăzută la articolul 129 alineatul (4). În domeniile care ţin de competenţele sale, BCE poate prezenta avize respectivelor instituţii, organe, oficii sau agenţii ale Uniunii sau autorităţilor naţionale", arată partidele de Opoziţie în textul sesizării.

”Dacă vă aduceţi aminte, ministrul Economiei Bădălău, întrebat fiind ce o să faceţi cu aurul României, o să facem ghiuluri şi inele, asta a declarat domnul Bădălău şi noi nu vrem ca aurul din rezerva naţională a României să încapă pe mâinile lui Bădălău, Vâlcov, Dragnea, ca băieţii ăştia să facă ce vor cu acest aur, eventual să-l transforme, aşa cum a declarat domnul Bădălău, în ghiuluri şi inele", a afirmat președintele liberalilor, Ludovic Orban.

Camera Deputaților a adoptat, în aprilie, în calitate de for decizional, proiectul legislativ iniţiat de Liviu Dragnea şi Şerban Nicolae care prevede ca Banca Naţională a României (BNR) să repatrieze 91,5% din aurul depozitat de România în străinătate.

În prezent, România are rezerve de aur, care fac parte din rezervele internaționale, de aproape 103,7 tone, respectiv 103.697 de kilograme și 790 grame de aur fin, reprezentând 9-10% din rezervele internaționale ale țării. Cantitatea de aur din rezervă este aproximativ aceeași din 2007 până în prezent, dar valoarea ei a crescut de la 1,6 miliarde de euro în 2007 la 3,7 miliarde euro în decembrie 2018. Circa 60%, peste 61,2 tone, este depozitat la Banca Angliei, dar se află în custodia BNR, astfel că Banca Angliei nu poate efectua niciun fel de operațiuni care vizează aurul României.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6219 vizualizari

 • +12 (16 voturi)    
  curat constitutionala! (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:53)

  mos ion roata [utilizator]

  dar cine sa mai fure acuma?
  • +11 (15 voturi)    
   La intrebarea asta, (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:24)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   PSD-ul zambeste.
  • +4 (4 voturi)    
   Toți judecătorii Curții Constituționale din (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:43)

   ty [utilizator] i-a raspuns lui mos ion roata

   Republica Moldova și-au dat demisia.
 • +14 (24 voturi)    
  ura ! hai ca vin banii pentru pensii speciale (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:53)

  Poiana lui Occam [utilizator]

  nu mai dam faliment, ca vindem bijuteriile.
  Alea care au ramas.
  Ca cele de la Rosia Montana, Certej, si Rovina sunt deja date.
 • +9 (19 voturi)    
  repatriat in Rusia, poate (Miercuri, 26 iunie 2019, 12:59)

  carmen_i [utilizator]

  Am auzit ca Rusia cumpara mult aur in ultima vreme. Sa vedem, poate face PSDul o oferta de nerefuzat: 103 tone de aur, vandute sub pretul peitei, pentru niste lichiditati rapide.
  Altfel, ce facem? se aud tipetele celor cu pensii speciale, doar nu vreti sa-i lasam sa moara de foame.
  • -11 (25 voturi)    
   Na, explica prostiei urlatoare... (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:30)

   newlook [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

   Na, explica prostilor urlatori...ca aurul are doar o valoare simbolica, ca reprezinta sub 10% din rezerva externa a Romaniei, ca daca ar fi sa fie vandut pentru acoperirea nevoilor imediate de lichiditate ar fi consumat intr-o luna...

   ...explica urlatorilor de piata toate astea daca poti! Asa a citit Prostia Urlatoare pe feiasbuci ca cineva ii vinde aurul si aurul ala valoreaza bogatia lui de doua generatii...nu-l scoti din astea cu tot aurul din lume.

   Prostia e cea mai #rezistenta insusire omeneasca.
   • +12 (14 voturi)    
    Adunate de pe goagal (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:38)

    ty [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Rusia nu stă pe gânduri şi stochează aurul pe măsură ce Washingtonul se pregătește să aplice noi sancțiuni economice. Aşa aflăm că Banca Centrală a Rusiei a cumpărat 26,1 tone de aur în urmă cu câteva zile, ajungând la 2170 de tone, potrivit datelor de la Fondul Monetar Internațional.

    În ultimul deceniu, cota țării de aur în rezerve a crescut de zece ori.

    Primul viceguvernator al băncii centrale, Dmitri Tulin, a declarat că Moscova vede aurul drept o "garanție de 100% din riscurile legale și politice"
    (evident ca la noi cu PSD la butoane nu este astfel de riscuri)

    Potrivit Consiliului mondial al aurului, Rusia nu este doar cel mai mare cumpărător oficial de aur, ci și cel de-al treilea producător din lume. Numai în ultimul deceniu, Rusia a exploatat peste 2.000 de tone de aur, producția anuală fiind așteptată să crească cu 400 de tone până în 2030.

    Alți cumpărători mari au fost Turcia, Kazahstan, India, Irak, Polonia și Ungaria.

    Cu cele 67,6 milioane de uncii de aur, Rusia a devenit al cincilea cel mai mare deţinător din lume, după Statele Unite, Germania, Franța și Italia.

    „Nicolae Ceaușescu, din 1965 până în anii 1980, a fost preocupat să transfere continuu aur în marile centre financiare” - Adrian Vasilescu

    „Dacă aduci toate cele 56 de tone dintr-o dată, s-ar bloca jumătate din București din cauza măsurilor de securitate aferente acestui transfer de la aeroport până la BNR”

    Potrivit surselor Europei Libere, doar polița de asigurare a transportului ar varia între 500.000 și 1,5 milioane de euro

    Dacă luăm în calcul valoarea maximă a poliței de asigurare ar reprezenta 23 de ani de chirie la Banca Angliei.
    În plus, la această sumă se adaugă și cheltuielile operaționale, reprezentând costul efectiv al transportului, greu de estimat în acest moment.
    La toate acestea ar trebui, ulterior, să se adauge și costul de asigurare al aurului în România, dar și al celui cu oamenii care să aibă grijă de cantitatea de aur.
    • -4 (6 voturi)    
     Intr-adevar, ghiveci de "goagal" (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:47)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui ty

     Intr-adevar, ghiveci de "goagal". Standard pentru analfabetii functionali #rezistenti la gandire.

     Care o fi legatura intre subiect si ce zicea Vasilescu despre Ceausescu, numai #rezistu' la gandire poate preciza. Vasilescu o fi zis despre Ceausescu si ca avea trei c---e sau doar unul...valoarea de argument pentru subiectul in discutie e aceiasi.

     PS: O cautare pe Google "Earth is flat" de da 1.830.000.000 (un miliard opt sute ....) de rezultate. Orice imbecil sau analfabet functional #rezistLaGandire poate gasi cateva zeci de milioane "de argumente" ca sa "demonstreze" ca Pamantul
   • +5 (9 voturi)    
    Asa ar trebui sa fie, dar cu prostii tai (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:39)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    nu se stie niciodata ! :))))
    • +4 (4 voturi)    
     a incercat si el... (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:01)

     un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

     csf..ncsf..
   • +5 (7 voturi)    
    aurul (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:08)

    carmen_i [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    newlook: Pai, hai sa le explicam postacilor care insulta la fiecare secunda.

    1. Aurul nu e chiar simbolic, Are o valare intrinseca, spre deosebire de bancnote. Aurul si-a pastrat valoarea de mii de ani incoace si cam toate tarile detin rezerve. SUA, Rusia si China sunt pe primele locuri.

    2. In ultimii ani, Rusia cumpara in fiecare luna zeci de tone de aur, Oare de ce? la fel si China.

    3. Pesedistii nu aduc aurul in tara doar ca sa uite la el, ci ca sa-l cheltuie. Ei stiu ca nu mai raman mult la guvernare si acum dau ultimele tunuri.
    100 de tone de aur pe ultima suta de metri sunt binevenite pentru hotii pesedisti. Evident, nu se rezuma doar la atat, dar le prinde bine niste aur, Dupa ei, potopul.
    • +2 (4 voturi)    
     bineinteles ca PSD (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:45)

     bancher [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

     nu va aduce aurul in tara ca sa se uite la el....azi il aduce, iar maine gaseste motive sa il scoata din tezaurul BNR (ex sa faca autostrazi cu el). Bineinteles ca autostrazi se vor face tot ca pana acum, iar aurul se va evapora (in conturile lor, bineinteles).
     • -3 (5 voturi)    
      Oh, (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:51)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui bancher

      Ce spune omul, ce intelege maimuta!
    • -2 (4 voturi)    
     Stii si rezultatele la Loto? (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:50)

     newlook [utilizator] i-a raspuns lui carmen_i

     "3. Pesedistii nu aduc aurul in tara doar ca sa uite la el, ci ca sa-l cheltuie. Ei stiu ca nu mai raman mult la guvernare si acum dau ultimele tunuri.
     100 de tone de aur pe ultima suta de metri sunt binevenite pentru hotii pesedisti. Evident, nu se rezuma doar la atat, dar le prinde bine niste aur, Dupa ei, potopul."
     ====================
     Stii si rezultatele la Loto?

     Mai bine nu, nu le prezice, ca la Apocalipse pesediste ai ajuns la nr 100-150...da' inca nu s-au produs.
   • +3 (3 voturi)    
    cum sa aiba aurul valoare simbolica? (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:53)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui newlook

    Bancnotele au valoare simbolica, in timp ce aurul este o marfa ca oricare alta marfa, doar ca are o mare valoare intrinseca. Aurul se schimba pe bani oriunde in lume, din acest motiv poate fi echivalat cu valuta forte.
    Cat despre faptul ca reprezinta sub 10 % din valoarea rezervei internationale, nu e relevant. Nu scrie nicaieri ca, daca e sub 10% trebuie adus in tara, daca e peste 10% sa fie lasat in afara.
    Sunt totusi 61 tone aur, adica sensibi mai mult decat tot aurul pe care il avea in custodie regimul comunist. Deci nu e o suma mica, cum incerci tu sa spui.
 • +4 (14 voturi)    
  si asta..ne va ajuta...la (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:02)

  rochiri [utilizator]

  .......nimic. Eventual o sa creasca cursul euro...
 • +9 (15 voturi)    
  intrebare (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:13)

  liviu_ [utilizator]

  ok constitutia nu interzice asta, dar o interzice tratatul de aderare....
  sau asta nu conteaza?!

  also sa aducem aurul in tara sub domnia psd?!
  pai inflatia de 1000% din venezuela o sa fie parfum fata de ce o sa faca astia cand vand rezerva de aut!
 • +6 (12 voturi)    
  Daca nu este expres interzisa prin constitutie, (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:23)

  Habermas [utilizator]

  orice prostie este constitutionala. Asta nu inseamna ca nu este gresita si catastrofala pentru interesul Romaniei.
 • +7 (13 voturi)    
  Total inoportuna pt noi legea asta ! (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:28)

  Susufler0 [utilizator]

  Extrem de oportuna pt PSD si...

  PS. ...si, din pacate pt noi, CONSTITUTIONALA !
  • +3 (3 voturi)    
   are sens Sustinerea P$D pentru Isarescu ? (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:02)

   un domn [utilizator] i-a raspuns lui Susufler0

   ii dau un nou mandat ca sa poata umbla P$D la Borcanul cu Miere ?
   • +4 (4 voturi)    
    @un domn: Inteleg ca Internationala (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:04)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

    Socialista din PE ii reprimeste pe pesedisti inapoi in partid, daca il sustin pe Isarescu ! :)))
 • +7 (13 voturi)    
  PSD continuă distrugerea României. (Miercuri, 26 iunie 2019, 13:36)

  asavreau [utilizator]

  Începută în 1989,PSD,urmaș destoinic al PCR-ului lui Ceaușescu,continuă să distrugă România.Păstrarea aurului în Anglia era o garanție pentru unele împrumuturi de nevoi urgente.Adus în țară va deveni o tentație pentru grupuri mafiote și prietenii PSD-ALDE de la Kremlin.Nu sunt inconștienți,așa au primit ordin și așa fac.
 • +3 (7 voturi)    
  Cu pensiile pe care le-au promis .... (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:04)

  ABBV [utilizator]

  este necesar sa se creeze inflatie masiva ...Cum sa faca asta decat aruncand in aer toata economia ? Si cu procentele care le au....Fac ce au facut de fiecare data dezastru economic pentru urmatoarea guvernare. E fara speranta tara asta .....
  • 0 (2 voturi)    
   asa zic si eu, (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:55)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui ABBV

   vor ca, cu acesti bani sa finanteze cresterea pensiilor si alte ineptii pe care le-au promis in campania electorala.
 • +2 (6 voturi)    
  Ce simplu...! (Miercuri, 26 iunie 2019, 14:26)

  Jolly Roger [utilizator]

  Repatriem aurul de la straini. Daca tipa pzd-ul asta legat de aurul din rusia nu aveam nimic impotriva.

  Dar...
  Mutarea aurului nu e o treaba simpla si nici ieftina.
  Cine va asigura aurul pe durata transportului si cat va costa. De cate transporturi va fi nevoie si de unde vin banii respectivi.

  Unde va fi depozitat aurul și cat va costa? Cat va costa asigurarea aurului depozitat in Ro?

  De ce se doreste o varianta care nu implica decat costuri pentru noi si niciun beneficiu (in afara de vanzarea la colt de... senat)?
 • +3 (3 voturi)    
  Cum zicea un voda (sigur si Dragnea) (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:13)

  marcus61 [utilizator]

  Fratilor nu-i bine. Aurul e al tarii. O sa stea la mine.
 • +1 (3 voturi)    
  PROTEST (Miercuri, 26 iunie 2019, 15:31)

  ..13 [utilizator]

  Masiv - nu ramane decat sa ne vedem in Piata Victoriei pentru un protest masiv ca urmare a prostiilor care sunt aruncate astazi pe piata de catre gubern si de catre CCR.

  Nu se mai poate continua asa.

  Nu ajungem decat sa dam faliment cu legia pensiilor, cu codul administrativ si cu aceasta noua decizie extrem de interesanta emisa de CCR.

  It is time for a NEW GAME
  • +1 (1 vot)    
   It's time for the NEXT LEVEL (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:18)

   Habermas [utilizator] i-a raspuns lui ..13

   Ori terminam PSD-ul ori ne termina ei pe noi toti.
   • -2 (2 voturi)    
    "Next level" (Miercuri, 26 iunie 2019, 17:01)

    newlook [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

    "Next level" e sa te pupincuresti singur. Sa faci Yoga si sa-i pui buzitele drept acolo unde nu bate soarele.
    Ca de pupincurit la altii, ai pupincurit, ... dar tot degeaba. Ti-au bagat o propaganda de ai rupt la alegeri...ai castigat dar stai tot ca prostu' si te uiti la PSD cum guverneaza. Nici macar nu mai iesi in strada, atat de zombie esti ca nu te manipuleaza nimeni pe feisbuci, sa-ti spuna "next level"!

    Eu chiar vreau sa dai pesedoii jos, da' tu?
    • 0 (0 voturi)    
     Pai exact de aia zic next level (Miercuri, 26 iunie 2019, 17:17)

     Habermas [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     Adica nivelul actual este insuficient.
     Pai sigur ca vreau! Nu stiu exact ce ai vrut sa spui sau sa intrebi in comentariul asta.

     Next level: nu in sensul de next move sau "next in time", ci in sensul de salt la un alt ordin de magnitudine. Adica am vazut ca putem, ca societatea / oamenii sunt acolo si nu sunt doar o "populatie". Deci, exista o baza pentru a trece la un nivel superior de impact. Dar -- evident ca asta nu inseamna, gata am pocnit din deshte, hai cu next level-ul.
     • -2 (2 voturi)    
      Oh, teoria lui chibrit "next level" (Miercuri, 26 iunie 2019, 19:02)

      newlook [utilizator] i-a raspuns lui Habermas

      Oh, teoria lui chibrit "next level". Foaie verde loboda.
      Pana una-alta, aia pe care i-ai ales fug de guvernare ca dracu' de tamaie, Klaus e ca si reales (deci a amutit din nou)...tu visezi "Leveluri verzi pe pereti"!

      SucceSURI !
    • +1 (1 vot)    
     Tu vrei sa-i dai jos .. (Miercuri, 26 iunie 2019, 19:13)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui newlook

     . din tren si sa-i urci in limuzina. Sunt satul de borfasi ca tine si jijel.
 • +3 (3 voturi)    
  Mafia Roșie,Cupola Ciumei Roșii va (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:35)

  Rescator [utilizator]

  rade tot ca niște termite turbate.Bolșevicii rusofili și
  trădători din CCR iși indeplinesc intocmai și la timp
  ordinele primite de la Moscova.Nu rămâne decât
  calea protestelor masive!
 • +2 (2 voturi)    
  garanţia din urmă (Miercuri, 26 iunie 2019, 16:53)

  Ilenuca1 [utilizator]

  Când vom avea nevoie urgentă de această parte a Rezervei Naţionale, nu o vom mai avea, politrucienilor!
  .
 • +1 (1 vot)    
  acum trebuie sa dea o parte fiecarui roman (Miercuri, 26 iunie 2019, 18:54)

  ics_11 [utilizator]

  in acest moment PSD este obligat sa imparta tot aurul romanilor, din aceleasi motive pentru care aua doptat lgea aducerii lui in tara :
  1. de ce sa nu-l imparta, sa ne dea un motiv ?!
  2. "este aurul romanilor", deci trebuie sa ni-l dea noua nu sa-l pastreze statul
  3. depozitarea aurului la stat costa
  4. de unde vom putea stm ca aurul este in depozit si ca nu a fost folosit in diverse operatii fara sa aflam ?!
  5. daca-l fura cei care-l pazesc ?!

  Cu aceste motive s-a justificat legea aducerii aurului in tara si tot din aceste motive este obligatoriu ca aurul romanilor sa ajunga la romani si nu sa stea pe mana unor necunoscuti.
  PSD a sustinut ca este aurul romanilor si din acest motiv ESTE OBLIGAT SA NE DEA AURUL NOSTRU.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by