​Plenul Senatului a validat, miercuri, mandatul lui Cătălin Lucian Iliescu (PMP) pe locul rămas vacant în urma demisiei din Parlament a lui Traian Băsescu, ales europarlamentar.

Plenul SenatuluiFoto: Hotnews

Cătălin Lucian Iliescu a depus jurământul de credinţă în calitate de senator, el preluând mandatul vacantat de Traian Băsescu, în condițiile în care în prezent ocupa funcția de consilier general la Primăria Capitalei și candidase pe lista PMP pentru parlamentul național abia pe poziția a opta.

În mod normal, locul lui Băsescu urma să fie adjudecat de locul doi de pe lista din 2016, ocupat însă de Radu Cristescu. Doar că acesta a plecat din PMP în 2018 și a intrat în conflict deschis cu fostul șef al statului și președintele PMP, Eugen Tomac.

De altfel, înaintea validării din plen de astăzi, Băsescu îl calfica pe acesta drept ”lichea politică”, relatând că, deși a părăsit PMP, denigrând conducerea partidului, acesta a încercat să obțină validarea ca senator în locul său, fără să fie nominalizat de PMP.

”Licheaua în politică sau vorba lui Iohannis: ghinion! Rar se întâmplă ca o lichea politică să plătească ceva. Licheaua din politică pleacă din partid la alt partid, unde, de regulă, este primită cu o funcţie dar şi cu obligaţia de a fi harnic în spaţiul public în a murdări cât mai consistent posibil partidul, dar şi pe cei din conducerea partidului din care a plecat”, a reacționat Băsescu, pe Facebook.

Licheaua face o ultimă încercare. Fără nominalizare de la partid, obligatorie după lege, depune o contestaţie la Parlament şi încearcă să convingă Comisia Juridică din Senat că el este următorul după demisionarul bruxellizat, mizând pe ura sinceră a pesediştilor faţă de proaspătul transferat în Capitala Uniunii Europene. Nici aşa n-a mers. Cazanciuc dă cu contestaţia Numărului 2 de pământ şi-şi convinge colegii că legea nu poate fi încălcată. Ce nenorocire, Cristescule! Din om fără serviciu erai să ajungi senator. Uneori, chiar şi lichelele îşi primesc răsplata...”, a mai comentat fostul șef de stat.

Traian Băsescu și-a depus demisia din Senatul României urmând să activeze în Parlamentul European, ca urmare a rezultatelor alegerilor europene din 26 mai.