Social-democrații se întâlnesc în week-end cu Viorica Dăncilă într-o ședință informală la mare, au declarat pentru HotNews.ro surse din conducerea PSD. Liderii PSD urmează să stabilească strategia partidului în următoarea perioadă și vor negocia echipa care va fi alături de Viorica Dăncilă atât în Guvern, cât și la partid. Reamintim că în mai puțin de două săptămâni social democrații își vor alege conducerea în congres extraordinar.

Viorica Dancila, lideri PSDFoto: Agerpres

Până acum, Viorica Dăncilă este singurul lider care și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al PSD. De altfel, Dăncilă a declarat că la congresul PSD va fi important mesajul pe care vrea să-l dea partidul.

"Cred că nu este importantă persoana la acest congres, cred că este important mesajul pe care vrem sa-l dăm, cred că este important ceea ce vrem să facem mai departe din punct de vedere guvernamental, care este programul politic al partidului nostru, ce vrem să facem din punct de vedere politic şi cum ne mobilizăm pentru următoarele alegeri. Dincolo de persoane, cred că importante sunt mesajele atât pentru activul nostru de partid, dar şi pentru cetăţeni, pentru că orice măsură guvernamentală pe care o implementăm afectează majoritatea cetăţenilor", a spus Dăncilă.

Potrivit surselor HotNews.ro pentru funcția de președinte executiv își doresc să intre în competiție Ecaterina Andronescu, Daniel Suciu, Titus Corlătean și Marian Oprișan, iar pentru postul de secretar general Felix Stroe, Robert Cazanciuc și Codrin Ștefănescu.

La ședința informală de la mare se va negocia și se vor stabili câștigătorii congresului din 29 iunie și cine va face parte din echipa cu care Viorica Dăncilă va intra în campania pentru prezidențiale. "Marian Oprișan își dorește funcția de președinte executiv, iar Niculae Bădălău dorea postul de secretar general. Li s-a sugerat la ultimul Comitet Executiv să nu candideze pentru a nu afecta și mai tare imaginea partidului și așa făcută praf", au explicat sursele HotNews.ro.

Cu șanse mari pentru funcția de președinte executiv este dat Daniel Suciu. În funcție de negocierile și discuțiile de la mare, lui Daniel Suciu i s-ar putea oferi postul de președinte executiv în schimbul renunțării la funcția de ministru al Dezvoltării Regionale. Portofoliul este dorit de Marian Oprișan care intentionează să propună un nume la viitoarea remaniere.

Pentru secretar general, liderul PSD Constanța Felix Stroe pare a avea cea mai mare susținere dar lucrurile se pot modifica la ședința din weekend.

De asemenea, numele lui Orlando Teodorovici și Mihai Fifor apar în sondajele interne pe care le fac social-democrații pentru candidatura la alegerile prezidențiale.

Un alt subiect fierbinte care urmează să fie discutat la ședința informală de la mare este și remanierea guvernamentală. Sursele Hotnews.ro susțin că în momentul de față se dorește ca remanierea guvernamentală să aibă loc după congresul din 29 iunie. Sunt vizați șase miniștri PSD: Carmen Dan( Interne), Petre Daea (Agricultură), Bogdan Trif (Turism), Daniel Suciu (Dezvoltare) și Răzvan Cuc (Transporturi) plus cele două postri de vicepremeri rămase vacante.

Există mai multe variante discutate în interiorul partidului privind modificarea componenței Guvernului. "O variantă este remanierea guvernamentală, modificări post pe post, iar numirile să fie validate de președintele Iohannis. Varianta este preferată în interior și poate fi făcută după congres. Cea de-a doua soluție este reorganizarea guvernamentală, dar pentru asta este nevoie de validarea în Parlament. Aceasta este mai greu de realizat pentru că mulți deja au plecat sau pleacă în concedii. La ședința informală se va decide și se va negocia post pe post ", au explicat sursele social-democrate pentru HotNews.ro.

Pesediștii urmează să-și aleagă la congresul extraordinar din 29 iunie trei lideri importanți: președintele de partid, președintele executiv și secretarul general. De asemenea, social-democrații își vor modifica statutul, programul politic al Guvernului și vor discuta în linii mari despre candidatul la alegerile prezidențiale.

Reamintim că Viorica Dăncilă a reușit să-și impună punctul de vedere și să organizeze un congres extraordinar la sfârșitul lunii iunie și nu în toamnă cum doreau o parte dintre liderii PSD. De altfel, Paul Stănescu, Marce Ciolacu, Gabriela Firea și Dumitru Buzatu au pledat pentru alegerea unei noi conduceri PSD undeva în toamnă.