Președintele PNL, Ludovic Orban, a făcut marți un nou apel la parlamentarii PSD și ALDE să voteze debarcarea Cabinetului Dăncilă, precizând că discuțiile individuale cu aceștia vor continua până la momentului votului asupra moțiunii de cenzură. Orban a spus că parlamentarii PSD și ALDE au șansa de a se reabilita în fața românilor sau riscă să își încheie cariera ca ”slugi ale unui regim toxic”.

Ludovic Orban în studioul HotNews.ro Foto: Hotnews

”Am purtat negocieri individuale cu parlamentari din ALDE și PSD. Până la momentul votului aceste discuții vor continua și vom cuantifica la vot câte voturi sunt. Noi avem conștiința datoriei împlinite, am făcut tot ceea ce depindea de noi pentru ca moțiunea să fie susținută de un număr cât mai mare de parlamentari. Mai adresez public încă un îndemn, aveți două variante: să vă încetați cariera politică rămânând complicii acestui regim toxic pentru România sau aveți șansa de a va reabilita în fața românilor votând aceasta moțiune. Trebuie să înțeleagă că românii vor altă guvernare, că nu mai acceptă această coaliție la putere”, a declarat președintele PNL Ludovic Orban.

Opoziția nu a reușit să strângă cele 233 de voturi necesare să dărâme Guvernul Dăncilă, iar premierul a făcut câteva mutări care să-i garanteze că nu va avea surprize. Moțiunea de cenzură care se va dezbate și vota marți în Parlament a fost lansată ca o misiune imposibilă pentru opoziție. În condițiile în care PSD și ALDE au 238 de parlamentari, cu cinci mai mulți decât cei 233 de care ar fi nevoie pentru demiterea Guvernului, singura soluție pentru inițiatorii moțiunii era să rupă din tabăra puterii. Asta în condițiile în care ar fi convins grupul celor 17 deputați ai minorităților să li se alăture. În acest moment, opoziția se poate baza, matematic, pe 207 voturi, care vin de la PNL, USR, PMP și Pro România.