Nathalie Loiseau, lidera eurodeputaților de pe lista pro-Macron, renunță la candidatura pentru șefia grupului politic ce reunește forțele centriste din Parlamentul European, scrie AFP, care citează anturajul acesteia. În urma acestui anunț, europarlamentarul Jean Arthuis a salutat decizia și a scris pe Twitter că Dacian Cioloș „ar trebui să joace” „un rol important” în șefia viitorului grup din PE.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Înțeleaptă decizie @NathalieLoiseau renunțarea la candidatura pentru președinția grupului RenewEurope, ex ALDE. Românul Ciolos Dacian, fost premier și fost comisar pentru Agricultură ar trebui să joace aici un rol important”, a scris Arthuis, șeful puternicei comisii pentru Bugete și fost ministru de Finanțe în Franța.

Retragerea lui Loiseau vine în urma criticilor pe care le-a primit de la aliații săi europeni.

Lista pro-Macron condusă la alegerile europene de Loiseau a obținut 21 de fotolii de europarlamentar, devenind cea mai mare delegație din grupul politic "Renew Europe", construit pe fundațiile Alianței Liberalilor și Democraților pentru Europa (ALDE).

Acest grup va avea un rol foarte important în viitorul Parlament European, unde va fi al treilea ca mărime, după conservatorii din Partidul Popular European (PPE, dreapta) și social-democrați (S&D).

„Macroniștii” au obținut în această săptămână o victorie simbolică după ce au reușit eliminarea cuvântului "liberal" din noua denumire a grupului.

Dorința lui Loiseau de a prelua președinția grupului a întâmpinat rezistență din partea altor delegații, care a căpătat și mai multă forță după o întâlnire "off" cu ziariștii la Bruxelles.

Criticile formulate la adresa candidatului PPE la președinția Comisiei, Manfred Weber, calificat drept "ectoplasmă", dar în special față de membri ai ALDE, nu ar fi trebuit publicate, în orice caz fără atribuirea sursei.

Dar ele au fost relatate de ziarul belgian Le Soir și apoi în mai multe alte ziare, stârnind controverse.

Loiseau a precizat că "nu recunoaște" cuvintele care i-au fost atribuite.