Congresul pentru alegerea șefului PSD rămâne la data stabilită, de 29 iunie, a decis CEx al PSD. În timpul ședinței Paul Stănescu a cerut amânarea alegerilor pentru conducerea conducerii partidului, însă acest lucru a fost respins de social-democrați. Un nou congres pentru alegerea candidatu​lui la președinție urmând a avea loc la finalul lui iulie. Premierul Viorica Dăncilă a anunțat la finalul CEx că un congres pentru desemnarea candidatului la prezidențiale va avea loc la finalul lunii iulie.

Viorica Dancila, lideri PSDFoto: Agerpres

"Am vorbit despre moțiunea de cenzură care va fi votată săptămâna viitoare. Vom asigura cvorumul, dar nu se va vota. A fost o decizie luată prin vot și care azi a fost discutată în CEx. Al doilea subiect pe ordinea de zi a fost Congresul. Am stabilit 4 grupuri de lucru pentru updarea programului de guvernare, pentru platforma PSD. Un grup de lucru pentru data Congresului, am stabilit datele când se vor desfășura conferințele județene și de asemenea grupul de statut care a lucrat și a venit cu propuneri în CEx. S-a discutat și despre sondajele de opinie privind candidatura la prezidențiale, epntru modul cum vom acționa în perioada următoare. A fost un CEx în care fiecare coleg a avut posibilitatea să își spună propria opinie, pentru că așa e în democrație", a declarat Viorica Dăncilă.

Întrebată dacă Șerban Nicolae și-a manifestat inenția de a fi prezidențiabil, așa cum au delarat surse politice, Dăncilă a răspuns: "Aceeași abordare pe care am avut-o referitoare la Congresul PSD din 29 iunie, unde vom alege președintele, președintele executiv și secretarul general, același principiu îl vom aplica la candidaturile pentru prezidențiale. Fiecare coleg își va exprima dorința, vom face sondaje, și cel mai bine plasat în sondaje și care va avea votul. Sigur, dacă vrea și Liviu Pleșoianu. Fiecare coleg care va dori o candidatură, va fi inclus în sondaj".

15:00 Ședința CEx s-a încheiat. Viorica Dăncilă susține declarații.

Nu am discutat despre un candidat comun la prezidențiale cu ALDE.

Despre Paul Stănescu: Nu trebuie sancționat niciun membru de partid pentru o opinie personală. Nu putem să sancționăm pe cineva dacă nu e de acord cu părerea liderului.

Despre pactul lui Iohannis: Nu am fost invitată. Probabil s-a luat în calcul declarația pe care am făcut-o: noi am spus că vrem să depunem amendamente, iar dacă nu sunt acceptate nu vom participa.

Despre moțiune: Am spus că cine va vota pentru moțiunea de cenzură va fi exclus din partid.

Despre candidatura la șefia PSD: Sunt hotărâtă să candidez pentru eu cred că pot să aduc echilibrul în acest moment.

Trebuie să avem o abordare echilibrată, bazată pe anumite sondaje, discuții în organizații. Cred că pentru candidatul la prezidențiale trebuie să avem un alt congres. Dacă am fi fcut acum și desemnarea, mesajele PSD erau diluate. Acum trebuie să vorbim despre programul de Guvernare. Într-un concgres a cărei dată o vom decide în CEX vom veni cu platforma candidatului. Cred că la sfârșitul lunii iulie.

14:45 Șerban Nicolae a anunțat în CEX că vrea să candideze prezidențiale, au declarat surse participante la ședința conducerii social-democraților

14:22 În CEX s-a votat din nou organizarea alegerilor pentru funcția de președinte PSD, președinte executiv și secretar general la ongresul din 29 iune. S-a stabilit calendarul organizării conferințelor județene și data unui nou comitet Executiv pe 28 iunie.

13:45 Social democrații continuă să scadă în sondaje. Viorica Dăncilă le-ar fi prezentat liderilor PSD un sondaj în care partidul ar fi ajuns sub 20%.

12:50 Paul Stănescu a luat cuvântul și a cerut să fie amânată alegeriile pentru conducerea PSD. "Nu eu, Buzatu sau Oprișan suntem viitorul partidului si trebuie vină tinerii la conducere" ar fi spus Stănescu colegilor în ședința CEX potrivit surselor HotNews.ro. Solicitarea acestuia nu a avut susținerea social-democraților.

11:50Negoiță, întrebat despre o echipă Dăncilă-Oprișan-Bădălău: „Un coșmar”

11:20 Dumitru Buzatu: Amânarea Congresului PSD tine doar de plenul CEx. Vom vedea care sunt opiniile

11:11 Vicepreședintele PSD Marian Oprișan a declarat că nu este de acord cu o eventuală amânare a ședinței Congresului PSD "Nu există asta (să nu fie ales președinte PSD -n.r.). Nu există nicio posibilitate pentru că PSD e un partid extrem de serios, aplecat asupra problemelor românilor. Noi dacă am luat o decizie în CEx, o vom respecta. Eu nu aș fi de acord (cu amânarea Congresului -n.r.), că nu suntem răzgândaci, să ne culcăm seara cu o decizie și să ne trezim dimineața cu altă decizie, este aberant. În toată lumea civilizată, când îți pleacă șeful partidului sau ți-l arestează, se fac alegeri și se alege președintele", a declarat președintele Consiliului Județean Vrancea, Marian Oprișan, înaintea ședinței Comitetului Executiv PSD.

11:05Premierul Viorica Dăncilă, președinte interimar al PSD, a respins categoric varianta amânării congresului social-democraților programat pentru 29 iunie, subliniind că o decizie în acest sens a fost luată deja într-o ședință a Comitetului Executiv Național.

"Nu, categoric nu. S-a luat o decizie în Comitetul Executiv, deciziile luate sunt decizii luate, deci ele nu se modifică sub nicio formă. Un partid serios este un partid care-şi respectă deciziile", a declarat Viorica Dăncilă, joi, înainte de CExN al PSD, întrebată dacă congresul va fi amânat.

Precizările vin în contextul în care Paul Stănescu și-a dorit un Congres de alegeri mult mai târziu. Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că Paul Stănescu și apropiații săi vor să forțeze schimbarea deciziei. Mai exact, aceștia vor să propună amânarea alegerii conducerii PSD și să introducă pe ordinea de zi a congresului din 29 iunie stabilirea candidatului pentru prezidențiale. Alături de Stănescu pentru această propunere sunt și Marcel Ciolacu, Gabriela Firea, liderul PSD Vaslui Dumitru Buzatu, liderul PSD Maramureș Gabriel Zetea.

Social democrații se reunesc joi, în cea de-a treia ședință a Comitetului Executiv din ultima lună, pentru a stabili detaliile privind organizarea congresului pentru alegerea unui nou președinte. Liderii PSD se pregătesc să modifice statutul partidului dar și programul de guvernare. În altă ordine de idei, după anunțul Vioricăi Dăncilă de a candida la președinția partidului, social-democrații urmează ca la congresul din 29 iunie să legitimiteze actuala conducere care își va asuma rezultatul alegerilor prezidenţiale în toamnă.

Liderii Comitetului Executiv vor decide componența comisiilor interne care se vor ocupa de modificarea statutului, a programului de guvernare dar și identificarea candidatului pentru alegerile prezidențiale. Este vorba de trei comisii: cea de modificare a statutului care va fi condusă de Florin Iordache; comisia care face programul de guvernare și va fi condusă de Marian Oprișan și comisia care se va ocupa de candidatul la prezidențiale condusă de de Mihai Fifor.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că se va modifica în statutul partidului modul de alegere a conducerii PSD. Mai exact, să fie eliminată prevederea prin care președintele de partid este ales de toți membrii PSD (așa cum a fost ales Liviu Dragnea în martie 2018) și să se revină la modalitatea de alegere prin votul reprezentanților (delegațiilor) organizațiilor PSD.

O altă prevedere care va fi introdusă în regulamentul intern al PSD este modul în care se stabilesc numărul delegațiilor la congres. Astfel, fiecare organizație PSD va avea un număr de delegați raportat la numărul de membrii pe care îi are.

Potrivit surselor citate, la congresul din 29 iunie se vor alege doar președintele PSD, președintele executiv și secretarul general, iar vicepreședinții pe regiunii vor rămâne în funcții. Practic, componența Biroului Politic va fi modificată doar parțial.

În ceea ce privește competiția pentru șefia partidului, Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul săptămânii, că dorește să intre în cursă. De altfel, președintele interimar al PSD a schițat câteva criterii pe care ar trebui ca viitorul lider să le îndeplinească.

Pentru funcția de președinte executiv al PSD este interesat Niculae Bădălău iar Rodica Nassar dorește să candideze pentru un mandat plin de secretar general al PSD. Marian Oprișan își dorește să fie mult mai activ și implicat în partid. Reaminitim că este propus ca președinte al comisiei de elaborare a programului de guvernare.