Social democrații se reunesc joi, în cea de-a treia ședință a Comitetului Executiv din ultima lună, pentru a stabili detaliile privind organizarea congresului pentru alegerea unui nou președinte. Liderii PSD se pregătesc să modifice statutul partidului dar și programul de guvernare. În altă ordine de idei, după anunțul Vioricăi Dăncilă de a candida la președinția partidului, social-democrații urmează ca la congresul din 29 iunie să legitimiteze actuala conducere care își va asuma rezultatul alegerilor prezidenţiale în toamnă.

Dancila si alti lideri PSDFoto: Captura video Facebook

Liderii Comitetului Executiv vor decide componența comisiilor interne care se vor ocupa de modificarea statutului, a programului de guvernare dar și identificarea candidatului pentru alegerile prezidențiale. Este vorba de trei comisii: cea de modificare a statutului care va fi condusă de Florin Iordache; comisia care face programul de guvernare și va fi condusă de Marian Oprișan și comisia care se va ocupa de candidatul la prezidențiale condusă de de Mihai Fifor.

Surse social-democrate au declarat pentru HotNews.ro că se va modifica în statutul partidului modul de alegere a conducerii PSD. Mai exact, să fie eliminată prevederea prin care președintele de partid este ales de toți membrii PSD (așa cum a fost ales Liviu Dragnea în martie 2018) și să se revină la modalitatea de alegere prin votul reprezentanților (delegațiilor) organizațiilor PSD.

O altă prevedere care va fi introdusă în regulamentul intern al PSD este modul în care se stabilesc numărul delegațiilor la congres. Astfel, fiecare organizație PSD va avea un număr de delegați raportat la numărul de membrii pe care îi are.

Potrivit surselor citate, la congresul din 29 iunie se vor alege doar președintele PSD, președintele executiv și secretarul general, iar vicepreședinții pe regiunii vor rămâne în funcții. Practic, componența Biroului Politic va fi modificată doar parțial.

În ceea ce privește competiția pentru șefia partidului, Viorica Dăncilă a anunțat, la începutul săptămânii, că dorește să intre în cursă. De altfel, președintele interimar al PSD a schițat câteva criterii pe care ar trebui ca viitorul lider să le îndeplinească.

„Să fie un om echilibrat, care să adune oamenii în jurul lui, să aibă răbdare ca să-și asculte colegii, să se consulte în permanență cu colegii. Decizia nu trebuie să o ia președintele, trebuie să fie luată în forul statutar. Dacă e o decizie nu tocmai bună, trebuie toți să-și asume. Să fie un pro-european, un om atașat valorilor social-democrate, atașat valorilor pro-europene și transatlantice. Să genereze un val de credibilitate în primul rând colegilor săi. Să fie hotărât, să nu se sperie la primul obstacol”, a spus ea.

La scurt timp după declarația președintelui interimar al PSD, social-democratul Marcel Ciolacu, a anunţat la Parlament că nu va candida la Congresul PSD pentru nicio funcţie. Ciolacu a precizat că "a convenit cu premierul Viorica Dăncilă că este bine pentru stabilitatea partidului şi că el nu are veleitatea de a candida".

Reamintim că Gabriela Firea și Lia Olguța Vasilescu au anunțat public că nu sunt interesate de șefia partidului. Vasilescu a declarat că nu vrea să candideze pentru funcția de președinte al PSD, deși Liviu Dragnea o recomandase în noaptea alegerilor drept urmașă la fotoliul de lide. În ceea ce o privește pe Gabriela Firea, aceasta a declarat că va fi în spital, pentru o intervenție chirurgicală, în ziua congresului.

Totuși, printre cei interesați de președinția PSD dar cotați cu șanse mici de reușită se află senatorul PSD Șerban Nicolae și ministrul Educației Ecaterina Andronescu. Liderul senatorilor PSD, Șerban Nicolae a declarat public că își dorește să candideze, dar nu e sigur că are parte de o susținere largă din partea organizațiilor PSD.

Pentru funcția de președinte executiv al PSD este interesat Niculae Bădălău iar Rodica Nassar dorește să candideze pentru un mandat plin de secretar general al PSD. Marian Oprișan își dorește să fie mult mai activ și implicat în partid. Reaminitim că este propus ca președinte al comisiei de elaborare a programului de guvernare.

Reamintim ca organizarea congresului PSD și candidatura Vioricăi Dăncilă la șefia PSD are loc în contextul în care Paul Stănescu a demisionat din funcția de președinte executiv interimar al PSD. Acesta a demisionat săptămâna trecută după ce liderii PSD au hotărât în ședința CEX la propunerea lui Dăncilă organizarea rapidă a congresului pentru șefia partidului. Paul Stănescu, Marcel Ciolacu și Gabriela Firea susțineau ideea organizării unui congres în toamnă, după alegeri, în toate organizațiile PSD din țară.