PSD susține că acuzațiile președintelui Iohannis privind contraperformanțele guvernului denotă ”carențele domniei sale în domeniul economic”. Social-democrații mai susțin că șeful statului îi minte pe români în privința inflației și a creșterii economice.

Mihai FiforFoto: Agerpres

”Susțineți că economia este în <>, în condițiile în care, chiar pe primul trimestru din 2019, România a fost pe locul doi în Uniunea Europeană la creșterea economică. Spuneți că am avut creștere pe consum, adică pe faptul că românii au avut mai mulți bani să cumpere mai multe bunuri și servicii. Dar în același timp acuzați că în ciuda majorărilor de pensii și salarii românii pot cumpăra mai puțin decât înainte, pentru că veniturile lor ar fi fost lovite de inflație. Hotărâți-vă, domnule președinte! Ori majorările s-au topit în inflație și atunci nu creștem pe consum, ori creștem pe consum iar atunci puterea de cumpărare a românilor a crescut în Guvernarea PSD”, a declarat purtătorul de cuvânt al PSD, Mihai Fifor.

Fifor mai declară că, deși se arată preocupat de inflație, președintele Iohannis cere abrogarea OUG 114, care prevede plafonarea prețurilor la gaze și energie electrică, două din principalele cauze ale inflației de anul trecut.

”Atacați fără nicio bază Guvernul că ar fi afectat mediul de afaceri, în condițiile în care, în 2018, multe companii din România au raportat cele mai mari profituri din toate timpurile, începând de la industria auto, sectorul bancar și până la domeniul energiei sau al comerțului cu amănuntul. Cum au fost afectați investitorii străini dacă, în guvernarea noastră media anuală a investițiilor străine directe a fost de 5 miliarde euro, adică dublă față de perioada guvernării PNL, când media anuală a investițiilor străine directe a fost de doar 2,4 miliarde?”, a mai spus Mihai Fifor.

Purtătorul de cuvânt al PSD i-a mai solicitat președintelui să nu mai facă afirmații mincinoase în ceea ce privește „creșterea pe datorie” a economiei.

”Îi solicităm președintelui Iohannis să nu-i mai mintă pe români! Economia națională nu crește pe datorie! Încetați cu această minciună, domnule președinte! Datoria guvernamentală a scăzut în cei doi ani și jumătate de guvernare PSD de la 37,3% din PIB în 2016 la numai 34,9% din PIB în primul trimestru al acestui an. Iar dacă excludem rezerva financiară din Trezorerie, România are a patra cea mai mică datorie guvernamentală în PIB din Uniunea Europeană. Deci, nu mai mințiți domnule președinte!”, a mai susținut Fifor.