Camera Deputaților dezbate, marți, de la ora 16.00, la Ora Guvernului solicitarea PNL pentru ca Teodor Meleșcanu să dea explicații în legătură cu problemele votului în diaspora. Simultan, Senatul dezbate și votează moțiunea simplă a Opoziției la adresa ministrului de Externe, transmite Mediafax.

Teodor MelescanuFoto: Agerpres

Ora Guvernului solicitată de liberali are tema „Dreptul la vot al Diasporei călcat în picioare de ministrul Meleșcanu. Și grupul parlamentar al USR a cerut invitatea ministrului de Externe tot pe subiectul „Blocarea votului românilor din diasporă”.

Senatul dezbate și votează, tot marți de la ora 16.00 moțiunea simplă la adresa lui Teodor Meleșcanu. PNL și USR invocă faptul că oficialul din Guvern a dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota la europarlamentare, pe 26 mai, în secțiile din străinătate.

„Încă din 2016, USR s-a opus numirii domnului Meleșcanu în fotoliul de ministru al afacerilor externe. Aveam motive temeinice să ne îndoim încă de pe atunci de modul în care dumnealui va fi știut să ghideze ministerul într-o perioadă atât de bogată în evenimente și importantă pentru România și pentru Uniunea Europeană. (...) Este evident că ați dorit limitarea numărului de persoane care să poată vota pe 26 mai în secțiile din străinătate. Ați încălcat un drept constituțional fundamental al cetățenilor acestui stat. În numele democrației republicii noastre, vă cerem să vă dați demisia pentru restricționarea dreptului de vot al cetățenilor”, arată textul moțiunii simple, semnată de PNL și USR, la adresa ministrului de Externe.

Senatorii USR și PNL arată că ministrul a decis să ignore nevoia de mobilizare a resursei umane în secțiile de votare, în urma experienței alegerilor din 2014 și 2016.

Politicienii Opoziției îi reproșează ministrului Afacerilor Externe că în Florența, unde locuiesc 10.000 de români, în 2016 au fost două secții de votare iar anul acesta nu a mai existat niciuna. De asemenea, potrivit moțiunii, în Atena a fost o singură secție de votare față de ultimele alegeri din 2016, când au fost două.

Senatorii mai reclamă în textul moțiunii și numărul insuficient de buletine de vot la unele secții din afară și lipsa urnelor de vot suplimentare.

De asemenea, politicienii Opoziției mai atrag atenția și asupra altor aspecte din mandatul lui Teodor Meleșcanu, precum mutarea ambasadei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim. Alt aspect invocat în moțiunea simplă la adresa ministrului de Externe este intrarea României în Schenghen.

Nu în ultimul rând, senatorii notează că ministrul de Externe, din 2016 până în prezent, a întreținut "o poziție oscilantă" în ceea ce privește relația României cu Federația Rusă.

În schimb, în raportul privind votul din Diaspora trimis premierului Viorica Dăncilă, MAE susține că printre factorii care au dus la cozile formate la votul la europarlamentare se numără suprapunerea referendumului cu europarlamentare și ”acțiuni coordonate de aducere la vot a unui număr mare de cetățeni cu 5-6 autocare”.

„MAE a aprobat toate cererile misiunilor de constituire a secțiilor de votare în străinătate, respectiv a propunerilor înaintate de către comunitățile de cetățeni, totalizând un număr de 441 secții de votare. Problema secțiilor de votare care vor trebui să gestioneze două scrutine a apărut în contextul anunțării de către Președinte a referendumului în aceeași zi cu alegerile europarlamentare. În aceste condiții, MAE a trimis în paralel o nouă circulară tuturor ambasadelor atrăgând atenția că este necesar să se facă un efort deosebit pentru o activitate cât mai eficientă și a solicitat șefilor misiunilor diplomatice și consulare mobilizarea tuturor resurselor pentru desfășurare în cele mai bune condiții a procesului de vot”, transmite MAE.

Ministerul de Externe precizează, în raport, că procesul de vot în Diaspora a fost îngreunat și de funcționarea comisiilor din secțiile de votare în străinătate, din cauza faptului că unele partide nu au fost interesate să desemneze reprezentanți în comisii.

„O altă cauză se referă la sistemul STS de monitorizare a prezenței la vot și de prevenire a votului ilegal (dublu). Fiecare secție a fost dotată cu 1-2 tablete (una pentru a fi utilizată în procesul de votare și cealaltă de rezervă). Problema nu a constat atât în funcționarea sistemului, cât în deficiențele antrenate de viteza redusă a Internetului în diferite țări și locații”, conchide MAE.