Fostul președinte spune că nu este exclus totuși ca românii să vadă o bătălie Cioloș-Iohannis. "Dacă PSD vine cu un candidat care nu intră în turul doi, și s-ar putea să vină, se complică turul doi pentru Iohannis. Pentru că va fi Cioloș-Iohannis sau Barna-Iohannis. Probabil Cioloș și atunci marea întrebare e cu cine va vota electoratul PSD, nu cred că cu Iohannis".

Traian Basescu la RTVFoto: Captura RomaniaTV

"Ca toate partidele, sigur că da (n.r.: PMP va avea candidat la președinție). Avem obligația să avem candidat, suntem și partid parlamentar, sigur că vom avea. (...) O vom face cât de curând, nu vreau să îmi asum eu pomenirea numelui. Dar în turul doi vom merge cu Iohannis", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

Fostul președinte a mai afirmat că Viorica Dăncilă și Gabriela Firea nu ar avea șanse să intre în turul doi.

"Mi-ați pus în față un nume foarte antipatic mie, acest Gâdea, dar cred că PSD dacă și-l ia ca și candidat face 0,5% în primul tur. Nu glumesc. Vorbesc serios. Sigur că exagerez cu 0,5%, dar unul ca Gâdea nu are nicio șansă să fie președintele României. A coborât destul de mult nivelul de exigență la prezidențiale dacă am ajuns să vorbim că e posibil să fie candidat Gâdea sau soțul doamnei Firea. S-a depreciat mult ideea de portret robot al candidatului pentru Președinția României", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Acesta a mai spus că Gâdea "e vulnerabil dacă îl bușește cineva. el e tare dacă vorbește singur. (...) Trebuie să faci și acte de binefacere. Dacă vrea să candideze, îl pot lua să îl antrenez câteva săptămâni".

Despre Dan Puric, profil de candidat, Băsescu a răspuns: "Dan Puric e isteț, e un om care, la ce i-am ascultat din conferințe, e un om care are un set de gânduri. Nu știu, nu neapărat și de valori. De multe ori nu îl aprob, dar ar putea fi un bun vorbitor și care nu s-ar intimida în fața unui preopinent".

Despre Aurel Pop, fostul șef de stat susține: "Aurel Pop e altceva. Ar fi o figură care ar impune și ca independent, darămite dacă ar fi și susținut de un partid".

Traian Băsescu a declarat că acțiunile publice din ultimele zile o arată pe adevărata Viorica Dăncilă, susținând că dacă aceasta va anula OUG 114 și va modifica legea redevențelor, ar fi un premier care a luat măsuri bune.

"Eu cred că asta e doamna Dăncilă cea adevărată, cât a fost Dragnea a fost ținută sub control. I se spunea fată, <>. Pe când acum vorbește liber și surprinzător a pus șaua repede pe PSD și a obținut un vot cum nici Dragnea nu obținea un vot în CEx. Nici nu poți să faci dintr-un om pe care l-ai pus să fie premier, nu poți să faci din el o maimuță care execută ce i se spune la partid", a declarat Traian Băsescu, la B1 Tv.

Legat de activitatea premierului, Băsescu spune: "Dacă doamna Dăncilă nu dă Codul administrativ și dacă anulează celebra OUG 114 și corectează legea redevențelor va fi un premier care își va merita banii. Un premier care a rezolvat niște lucruri, care a scos guvernarea din niște fundături. Acum 2 luni nu ar fi putut anula OUG 114, cât era Dragnea, acum poate să o facă, acum 2 luni nu putea să lucreze la redevențe, pentru că OMV și Exxon au început să se retragă".

Fostul președinte a mai afirmat că va semna și vota moțiunea de cenzură, dar nu are siguranța că acest demers al Opoziției va fi o reușită.

Legat de înregistrările cu Igor Dodon, care spunea că a primit finanțări din Rusia, Traian Băsescu a declarat că acesta este un grandoman și că rușii vor să găsească o soluție de federalizare pentru ca Rep. Moldova să devină exemplu pentru o acțiune similară în Ucraina.

"Dodon bătea drumul Moscovei, dar să nu credeți că de fiecare dată s-a întâlnit cu Putin, s-a întâlnit cu mulți consilieri. Prietenia era așa de mare când Putin i-a spus că nu se poate integra Rep. Moldova în uniunea vamală. Spre exemplu, lipsa de interes pentru economia Rep Moldova. Putin nu e interesat dacă nu au gaze, țiței. Au struguri, mere, grâu pe care le consumă foarte bine europenii, in cadrul acordului de negociere", a declarat Traian Băsescu, la B1 TV.

"Rușii vor să găsească soluția pentru federalizarea Ucrainei și le trebuie un exemplu, facem cum s-a făcut în Rep. Moldova. Aici îi interesează. Eu nu cred că partidul lui Dodon primea aproape 1 milion de ruble. Eu cred că s-a umflat în pene ca să îi arate cât de bine e prizat el la Moscova. Dar nu cred că într-o țară ca Moldova finanțează un partid. Nu cred. Ei finanțează media. (...) Dodon e un grandoman. Nu e bun. Pro europenii au avut de ales între două soluții ca să poată guverna. Ori fac alianță cu socialiștii lui Dodon, ori fac alianță cu oligarhul Plahotniuc. Sigur că pentru Rep. Moldova e mult mai important să distrugă sistemul creat de Plahotniuc", a mai spus Băsescu.