Traian Băsescu a declarat că ceea ce se întâmplă în Republica Moldova este de fapt o lovitură de stat în care nu s-a folosit forța miliară, ci instituțiile statului care sunt la dispoziția oligarhului Vlad Plahotniuc, relatează Mediafax.

Traian BasescuFoto: Hotnews

"Azi nu putem discuta de unire, azi discutăm despre prăbușirea unui stat, care e și în acord de asociere cu UE. S-au desfășurat alegeri. Au stat 3 luni în tot felul de negocieri. Cea mai dificilă și constantă negociere a fost între socialiști și partidul democrat, iar pe ultima sută de metri socialiștii au acceptat alianța cu ACUM a Maiei Sandu, care nu e unionistă, ci pro-european. Sunt trei blocuri acum. Socialiștii, partidul democrat, un partid democrat statalist și partidul Maiei Sandu care e pro-europeană. Este nevoie pentru a se face guvern ca două dintre aceste blocuri aproximativ egale să facă o alianță. Până la urmă s-a stabilit să se facă alianța între socialiști și pro-europeni, socialiștii lui Dodon. Ieri s-a votat în Parlament, iar la foc automat Curtea Constituțională anula deciziile Parlamentului", a declarat Traian Băsescu, la România TV.

Fostul șef de stat spune că în spatele deciziilor Curții se află oligarhul Vlad Plahotniuc.

"Jocul s-a făcut în favoarea lui Plahotniuc, acest oligarh care controlează toate instituțiile din Rep. Moldova, poliție, justiție. E a doua oară când dacă nu iese cine trebuie se anulează alegerile. Este o lovitură de stat mascată în care nu s-a folosit forța militară", a mai spus fostul președinte.

Acesta a completat: "Plahotniuc, folosind acest instrument, Curtea Constituțională a anulat pur și simplu alegerile. L-a numit președinte pe premierul interimar. E incredibil. E de fapt o lovitură de stat mascată, în care nu s-a folosit forța militară. Aici nu există variantă decât o poziție foarte solidă a UE. Mie nu mi-a plăcut poziția inițială a UE, a SUA, a Federației Ruse și a României, in care nu acuză nimeni pe nimeni. Cere partidelor să găsească soluții. Cum frate când e al doilea rând de alegeri care nu se pun în aplicare, tu România, tu UE, tu SUA, tu Federația Rusă care spui că ești democrată spui să discute partidele?"

Băsescu spune că Dodon trebuie cercetat pentru înregistrările în care apare alături de Plahotniuc, dar acestea nu au legătură cu alegerile.

Prima ședință a noului Guvern al Republicii Moldova, condus de Maia Sandu, va avea loc luni la ora 11, a transmis prim-ministrul în cadrul unei conferințe de presă.

Maia Sandu a transmis că ședința de luni va avea loc în incinta Parlamentului, nu a Guvernului.

Mii de persoane au participat duminică în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău la un miting de amploare, pentru respectarea deciziilor Curții Constituționale și pentru organizarea de alegeri anticipate parlamentare și prezidențiale. Mulți au fost aduși de Plahotniuc.

Curtea Constituțională a Republicii Moldova a emis duminică o hotărâre pentru dizolvarea Parlamentului și suspendare a lui Igor Dodon din funcția de președinte.

Pavel Filip, care a preluat funcția de președinte interimar al Rep. Moldova, după suspendarea lui Igor Dodon, a semnat decretul de organizare a alegerilor în data de 6 septembrie.