Delegaţia Permanentă a PRO România a decis că nu va încheia alianţe cu PSD sau PNL, a declarat preşedintele partidului, Victor Ponta. Totodată, conducerea PRO România a stabilit 8 priorităţi sau condiții pentru a avea orice fel de parteneriat în perioada următoare, printre care abrogarea OUG 114, reformarea Ministerului Afacerilor Interne, implicit schimbarea ministrului Carmen Dan, și implementarea Legii votului electronic.

Victor PontaFoto: Facebook

"Am cerut colegilor mei un mandat pentru o rezoluţie, nu a avut nimeni nimic împotriva acestei propuneri a mea, dimpotrivă, şi anume PRO România, în mod oficial, a decis că nu va face niciun fel de alianţe politice cu PSD sau cu PNL. Fiind două partide vechi care nu se pot reforma, nu se pune problema să facem vreo alianţă politică nici cu PSD, nici cu PNL", a spus Victor Ponta, duminică, la finalul şedinţei Delegaţiei Permanente a PRO România, potrivit Agerpres.

Cu această ocazie, conducerea PRO România a stabilit 8 priorităţi.

"Am decis un set de 8 priorităţi politice, când spun priorităţi, chiar acum, pe care PRO România le susţine şi care reprezintă (...) din punctul nostru de vedere condiţiile absolut obligatorii pentru a avea orice fel de parteneriat în perioada următoare. Ce aşteptăm noi de la orice fel de Guvern, orice fel de alianţă, orice fel de majoritate? Primul lucru - abrogarea OUG 114 cu păstrarea acelor prevederi pe care mediul de afaceri şi autorităţile locale le-au considerat totuşi pozitive, în zona de construcţii, în zona de energie. (...) Cerem categoric să o discutăm în Parlament cât mai repede şi să luăm nişte măsuri urgente", a precizat Ponta.

Un alt aspect de discutat este legat de aplicarea integrală a Legii 223/2015 privind pensiile militare.

"Este o discuţie largă, suntem de acord să discutăm despre pensiile speciale, despre ce facem cu ele în continuare, dar pensiile militare nu sunt pensii speciale, cei care au dobândit şi dobândesc pensia în baza Legii 223 au dreptul la ea, de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza avem pensii militare, toate ţările NATO au pensii militare şi pentru noi este o condiţie absolut obligatorie", a mai spus Ponta. În al treilea rând, PRO România vrea reformarea Ministerului Afacerilor Interne, nu doar prin schimbarea ministrului Carmen Dan, schimbare care, spune liderul partidului, trebuia, deja, să aibă loc.

"Vorbim aici de câteva lucruri absolut esenţiale, şi anume, pentru a lămuri sau mai bine zis de a îmbunătăţi capacitatea Poliţiei de Frontieră exact în perioada vacanţelor, am vrea ca milioanele de români care vin în ţară să nu păţească ce au păţit la vot, să stea la cozi interminabile, să lămurim activitatea MAI în incidentele grave şi inacceptabile de la Valea Uzului, să stabilim pentru totdeauna responsabilităţi legate de ce s-a întâmplat pe 10 august anul trecut în Bucureşti, în aşa fel încât să nu mai avem niciodată jandarmi care bat oameni şi oameni care bat jandarmi", a precizat Ponta.

El a menţionat şi Programul Operaţional Infrastructură Mare. "Să se treacă de la faza de discuţii teoretice la semnat 5 contracte - cele 3 contracte pentru spitalele regionale şi cele 2 contracte pentru autostrada Moldovei şi autostrada Piteşti-Sibiu", a adăugat Ponta.

Cea de-a cincea condiţie ţine de implementarea Legii votului electronic. "Noi am depus un proiect întocmit de colegul nostru Florin Jianu, mai sunt încă 2 proiecte unul de la PNL, unul de la USR, să le dezbatem dacă se poate în această sesiune, ce e mai bun din fiecare proiect să-l luăm, să-l aplicăm, în aşa fel încât să nu mai existe niciodată problemele de la vot", a spus Ponta.

El a adăugat că PRO România susţine şi ca alegerea primarilor şi preşedinţilor de consilii judeţene să se facă în două tururi, pentru că "este evident că este o solicitare la nivel social, oamenii îşi doresc acest lucru".

A şaptea condiţie, a menţionat Ponta, ţine de renunţarea la forma actuală a proiectului Fondului Suveran de Investiţii şi a punctat că România are nevoie de un asemenea fond, dar "în niciun caz în forma gândită de Dragnea şi Vâlcov, (...) o formă care însemna fraudarea României şi a companiilor pe care România le mai deţinea".

PRO România doreşte adoptarea, fie şi prin ordonanţă de urgenţă, a unei modificări la Legea partidelor politice, "în aşa fel încât să se revină la forma de dinaintea amendamentului deputatului Drăghici". "Practic, asta înseamnă că se reduce cu 80% finanţarea pentru partidele politice şi se revine într-o finanţare cât de cât decentă", a completat Ponta.

El a explicat că, în baza celor 8 priorităţi, PRO România poate discuta în continuare de schimbări politice.