Deputatul PNL, Ovidiu Raețchi, a cerut demisia ministrului de Externe Teodor Meleșcanu, după ce România a pierdut poziția de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Liberalul a precizat că munca diplomaților a fost sabotată de Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă, relatează Mediafax.

Ovidiu RaetchiFoto: cdep.ro

„În mod previzibil, România a pierdut cursa pentru locul de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al ONU. Munca de ani de zile a unor profesioniști a fost sabotată de aflarea în treabă și băgarea în seamă absolut revoltătoare a lui Liviu Dragnea și Viorica Dăncilă pe subiecte diplomatice pe care nu le înțelegeau și nu le stăpâneau. Au anunțat mutări de ambasade fără să se consulte cu decidenții reali, au luat pe nepregătite aliații europeni, au generat tensiuni cu parteneri tradiționali din Orientul Mijlociu, au promis lucruri pe care știau că nu le pot onora procedural - și, în final, nu au realizat nimic, ne-au făcut de râs pe plan extern și au pierdut voturile de care țara noastră avea nevoie la ONU”, a scris Ovidiu Raețchi, vineri, Facebook.

Liberalul mai spune că Teodor Meleșcanu a ales să-și păstreze funcția ministerială, în loc să apere onoarea diplomaților români.

„Iar ministrul de Externe Meleșcanu le-a fost complice în tot acest timp acestor Dumb&Dumber de la vârful statului, deși, spre deosebire de ei, înțelegea prea bine că se va ajunge aici. Dar a ales să-și conserve postul ministerial, nu să apere onoarea diplomaților români. E absolut firesc ca Meleșcanu să demisioneze după acest eșec pentru care e direct vinovat. Dar el a dovedit deja, în cazul votului din Diaspora, că nu dă doi bani pe asumarea răspunderii și a propriilor greșeli”, a conchis deputatul PNL.

Reacția acestuia vine după ce Estonia a obținut o poziție de membru nepermanent în Consiliul de Securitate ONU, pentru perioada 2020-2021, în detrimentul României, informează organizația internațională. Estonia a obținut locul de membru nepermanent după două tururi de scrutin, desfășurate pe data de 7 iunie la sediul Națiunilor Unite de la New York, în cadrul celei de-a 73-a sesiuni a Adunării Generale.

După un prim tur care s-a încheiat cu un rezultat neconcludent, Estonia a câștigat runda decisivă cu 132 de voturi, în timp ce România a fost susținută de 58 de țări, relatează presa internațională.