Viorica Dăncilă a scris, pe Facebook, că e momentul ca președintele Klaus Iohannis să iasă din logica de campanie electorală. Premierul îi propune șefului statului, cu privire la pactul între partide, un set de principii și valori obligatorii pentru România, relatează Mediafax.

Viorica DancilaFoto: Facebook

„Am ascultat cu mult interes declarațiile domnului președinte Iohannis de astăzi referitoare la Acordul Politic Național propus partidelor. Cred că este momentul ca președintele să iasă din logica de campanie electorală și să își ia în serios atribuțiile constituționale, concentrându-se pe ceea ce avem obligația să implementăm după rezultatele ultimelor alegeri. Românii nu au votat pentru ca voința lor să fie negociată între partide politice, au votat pentru că își doresc ca ceea ce au decis prin vot să fie transpus într-o legislație clară. Pentru asta nu este nevoie de înțelegeri între partide, ci de proiecte care să reflecte decizia oamenilor”, a scris Viorica Dăncilă, vineri, pe Facebook.

Șeful Executivului a adăugat că PSD susține consolidarea parcursului european al României, însă spune că nu trebuie omis din acordul propus de Klaus Iohannis un set de principii obligatorii pentru țara noastră.

„Partidul Social Democrat susține categoric demersurile esențiale pentru consolidarea parcursului european al României și tocmai de aceea credem că domnul președinte nu poate să omită din acest acord un set de principii și obiective absolut obligatorii pentru țara noastră: înlăturarea dublului standard, o Uniune Europeană în care toate statele membre să se bucure de aceleași drepturi și beneficii, condamnarea ingerințelor de orice fel în actul de justiție - inclusiv a protocoalelor secrete - sau înlăturarea discriminării de salarizare pe teritoriul Uniunii. Sunt drepturi ale românilor, ca cetățeni europeni, și nu acceptăm omiterea lor dintr-un acord politic național”, a completat Dăncilă.

Președintele interimar al PSD încheie prin a spune că este necesar ca toate partidele și instituțiile să reprezinte interesele cetățenilor, „în niciun caz stratageme electorale și jocuri de imagine”.

„Îmi doresc să avem în vedere voința exprimată și interesele celor pe care îi reprezentăm, în niciun caz stratageme electorale și jocuri de imagine. Nimeni nu ar trebui să își permită încercarea de a negocia politic dorința cetățenilor exprimată prin vot. Vă propun, așadar, domnule președinte, să acceptați completarea acestui acord prin includerea aspectelor de mai sus, ca să putem spune cu toții că ne angajăm la cele mai bune măsuri și obiective pentru România”, a conchis șeful Executivului.

Reacția premierului vine după ce președintele Klaus Iohannis a declarat, vineri, la Alba Iulia, că PSD se eschivează de la semnarea pactului propus partidelor, acuzându-i pe social democrați să încearcă acum boicotarea implementării referendumului pe justiție. Șeful statului a precizat că și propunerea social-democraților, de a aduce amendamente pactului, e o formulă de tergiversare.

Klaus Iohannis a anunțat miercuri, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formațiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.