Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Mihai Fifor, a anunţat, vineri, pe Facebook, că social-democraţii vor susţine pactul politic propus de preşedintele Klaus Iohannis doar în cazul în care "va fi construit în avantajul cetăţenilor României". De asemenea, acesta îl acuză pe liderul de la Cotroceni că amână transpunerea rezultatului referendumului în legislație și că negociază cu partidele referendumul.
”PSD nu cade în capcana președintelui Klaus Iohannis și va susține Pactul politic propus de acesta, doar dacă va fi construit în avantajul cetățenilor României! Condițiile PSD, transmise deja Președintelui României, în vederea semnării unui Acord Politic Național, întăresc și oferă substanță unui demers care TREBUIE să fie în avantajul cetățenilor. Referendumul votat în 26 Mai de populație nu poate și nu trebuie să fie negociat între politicieni. De ce pune președintele Iohannis rezultatele referendumului într-un document care să fie negociat de partide? Voința românilor nu este negociabilă. PSD va transpune rezultatul referendumului în legislație și nu va tergiversa rezultatul din 26 Mai, așa cum face președintele”, a scris Fifor pe Facebook.
Totodată, Fifor a completat că ”un acord politic pentru consolidarea parcursului european al României nu are cum sa nu includă elemente esențiale, precum necesitatea unei Europe cu o singură viteză, ori eliminarea dublului standard, așa cum PSD a propus deja. Condițiile noastre rămân aceleași și suntem dispuși sa sprijinim doar un Pact in favoarea României! PSD este singurul partid care a propus o listă de principii care sa fie incluse in Pact. Președintele Iohannis nu s-a pronuntat încă asupra lor. Asteptam sa motiveze de ce nu accepta propuneri in avantajul României. De ce nu vrea președintele Iohannis sa avem o Europa cu o singura viteza? De ce nu vrea eliminarea standardelor duble? Sunt întrebări la care așteptăm răspuns”.
Purtătorul de cuvânt al PSD mai spue că Iohannis le poate cere ambasadorilor să identifice urgent locuri noi pentru organizarea secțiilor de votare la alegerile prezidențiale, precizând că Guvernul va aproba imediat propunerile ambasadorilor.
„Cat privește blocajul votului din Diaspora, cheia este la Klaus Iohannis! În calitate de șef al diplomației române, șeful statului, le poate solicita ambasadorilor, numiți chiar de dânsul, să identifice de urgență locații noi pentru organizarea de secții de votare pentru viitoarele alegeri. Guvernul României va aproba imediat aceste propuneri ale ambasadorilor numiți de președintele Klaus Iohannis. PSD îi solicită Presedintelui României sa se implice in mod real pentru românii din Diaspora, nu doar să își atace adversarii politici. Cade in sarcina dansului sa centralizeze si sa le ceara ambasadorilor necesarul de sectii suplimentare (inclusiv locatiile). Guvernul va finanta si va asigura organizarea lor!”, a conchis Mihai Fifor.
Reacția lui Fifor vine după ce președintele Klaus Iohannis a spus vineri despre pactul propus partidelor că "PSD face fițe” deoarece are "o majoritate toxică" în Parlament, iar "până când această majoritate pesedistă toxică nu este înlocuită în Parlament, lucrurile se vor schimba greu”.
Președintele Klaus Iohannis a anunțat, miercuri, la finalul consultărilor cu partidele în urma rezultatelor referendumului și alegerilor europarlamentare că a decis să invite partidele politice parlamentare să semneze un acord național pentru consolidarea parcursului european al României. Acest pact politic ar urma să prevadă transpunerea în legislație a interdicției amnistiei și grațierii și a interdicției de adoptare a Ordonanțelor de Urgență în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională. De asemenea, în acest acord politic ar urma să fie menționat că legile justiției și Codurile penale vor fi revizuite numai în acord cu avizele Comisiei de la Veneția și ale Comisiei Europene.
Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la finalul ședinței coaliției de guvernare, că vor exista amendamente la pactul propus de președintele Klaus Iohannis pentru consolidarea parcursului european al României.
Nu cred ca e cineva intreg la cap sa il ia pe acest individ, in serios.
fiind în măsură să continuați să faceți ceea ce doriți, dacă într-adevăr doriți să aplicați ceea ce a fost rezultatul votului din 26 mai, rezolvați mai întâi problema justiției și aministiei după care rezolvăți dublul standard al produselor și apoi treceți la altul la un moment dat, deci "problemele sunt rezolvate fără a înșela pe toți cei care au votat pentru o schimbare radicală a politicii dvs.
Si Vadim Tudor, la vremea lui, punea placa cu ,,Interesul Romaniei Mari". Adica o Gubernie Ruseasca in care Romania sa fie ,,cea mai mare" (dupa Federatia Rusa, bineinteles).
,,De la Nistru pan' la Tisa" cum spunea Vadim. Adica fara Transnistria pentru ca e locuita de rusi inca pe timpul lui Stefan cel Mare.
Ce ? nu stiati ca Armata a 14-a Sovietica / Rusa din Transnistria l-a ajutat pe Stefan cel Mare in Batalia de la Podul Inalt din 1475 ?
De aia au fugit acolo otomanii (stramosii lui Claudiu Manda, Bacalbasa etc), datorita aparitiei din ceata Barladului dinspre Transnistria a stramosilor lui Dragnea si Fifor.
Acolo, pe partea stanga a apei Barladului dupa batalie, prizonierii care erau stramosii lui Claudiu Manda si Bacalbasa impreuna cu stramosii lui Dragnea si Fifor care erau invingatori, s-au asezat la loc de sfat creand ,,Partidul Social Democrat din Romania". Ca prea ii trageau romanii pe dreapta.
2. Acum se grabesc sa aprobe cererile ambasadorilor, din nou se arunca responsabilitatea asupra lor. Conform legii, MAE este institutia responsabila pentru organizarea alegerilor in diaspora, cu Biroul Electoral Central si Autoritatea electorală permanentă, nu ambasadorii individual (care, apropos, sunt propusi de Guvern si validati de Presedinte. Nu ii scoate Președintele din palarie).
3. Tot legea prevede ca alegerile sa fie organizate in spatiile ambasadelor. Ca sa nu mai fie organizate acolo trebuie modificata legea. In plus, organizarea in alte spatii necesita aprobari de la autoritățile locale, ori dupa showul de la ultimele alegeri, daca as fi primar care vreau sa fiu reales m.as gandi de doua ori daca imi ridic cartiere in cap ca sa ii las pe romani sa aleaga. pentru mai multe sectii trebuie bani, si mai multi oameni care sa fie parte din comisii, ori ii rog pe cei din PSD sa ne lumineze cum isi inchipuie ca vor gasi voluntari care sa isi ia concediu o saptamana ca sa stea in sectii....si daca ne vor spue ca trimit ei patrioti PSD in sectii,sa explice intai de ce o buna parte din ei s.au dat disparuti pe 26.05, limitand astfel functionarea secțiilor... Poate data următoare vor trimite oameni de la București, dar asta va depinde probabil de sondaje..
4. Ultima data cand am verificat, misiunea MAE era sa se ocupe de afaceri externe, de relatia Romaniei cu state terțe, nu de organizat alegeri. Exista un minister al Romanilor de Pretutindeni, ma întreb ce rost au ei...
5. Presedintele Juncker a vorbit deja in sept. 2018 de eliminarea dublului standard. In UE sunt 28 de state membre si Europa cu mai multe viteze nu va fi impiedicata de Ro. M.ar interesa analiza PSD cost-beneficii pentru abordarea propusa de ei.
Dl Fifor ar putea face efortul sa citeasca Constituția si competențele Presedintelui in materie de politica externă inainte sa deschidă gura si sa propage neadevăruri si manipulări. ( pt cei curiosi, art . 91 din Constitutie e redat mai jos.) Pe scurt, MAE, minister care face parte din Guvern gestioneaza relația cu ambasadele ( adica da instructiuni si bani). NU Presedintele!
" Atribuţii în domeniul politicii externe-ARTICOLUL 91:
(1) Preşedintele încheie tratate internaţionale în numele României, negociate de Guvern, şi le supune spre ratificare Parlamentului, într-un termen rezonabil. Celelalte tratate şi acorduri internaţionale se încheie, se aprobă sau se ratifică potrivit procedurii stabilite prin lege.
(2) Preşedintele, la propunerea Guvernului, acreditează şi recheamă reprezentanţii diplomatici ai României şi aprobă înfiinţarea, desfiinţarea sau schimbarea rangului misiunilor diplomatice.
(3) Reprezentanţii diplomatici ai altor state sunt acreditaţi pe lângă Preşedintele României"
Regele Dragnea a murit !. Traiasca Regele Fifor !.
Orice ezitare sau intarziere a lui Fifor ca sa-si reclame mostenirea lui Dragnea ii poate fi fatala politic. Timpul lucreaza in defavoarea lui Fifor.