PNL cere Avocatului Poporului, Victor Ciorbea, să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la OUG privind alegerea președinților Consiliilor Județene, subliniind că ”nu se justifică în niciun fel urgența adoptării unui astfel de act normativ și, de asemenea, încalcă grav prevederile Constituției”.

Ionel DancaFoto: Captura video

”Cerem Avocatului Poporului să sesizeze Curtea Constituțională cu privire la această Ordonanță, pentru că nu se justifică în niciun fel urgența adoptării unui astfel de act normativ și de asemenea, încalcă grav prevederile Constituției, pentru că în Constituție, președinții Consiliilor Județene, nu sunt autorități publice cu rang constituțional, nu sunt aleși locali prevăzuți în Constituție. Se induce o discriminare între aleșii locali, cei care sunt votați pentru a face parte din Consiliul Județean și președintele Consiliului Județean, o discriminare care nu are temei în Constituție”, arată un comunicat de presă al purtătorului de cuvânt al PNL, Ionel Dancă.

Acesta subliniază că prin Ordonanța 40, ”Guvernul Dăncilă a arătat că nu a înțeles nimic din votul românilor din 26 mai, care s-au exprimat în mod masiv împotriva Ordonanțelor de Urgență și mai ales, împotriva Ordonanțelor de Urgență, care în actualul context nu pot fi sesizate la Curtea Constituțională, nu pot avea un control de constituționalitate decât prin intermediul Avocatului Poporului”.

Citește aici scrisoarea PNL-ului.

Și președintele Klaus Iohannis a criticat Guvernul pentru adoptarea Ordonanței de Urgență prin care preşedinţii de consilii judeţene vor fi aleşi din nou prin votul direct al cetăţenilor, nu prin votul consilierilor judeţeni, cum este în prezent. Iohannis a transmis, prin Mădălina Dobrovolschi, purtătorul său de cuvânt, că schimbarea legii electorale este o concesie pe care Viorica Dăncilă le-o face baronilor PSD pentru a le câștiga sprijinul.