Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, miercuri, că dacă Parlamentul va elabora propunerile de modificare până la finalul lunii iunie, probabil în luna august va fi organizat referendumul pentru revizuirea Constituției, care nu trebuie organizat în aceeași zi cu alegerile prezidențiale.

Calin Popescu TariceanuFoto: Agerpres

„În privința termenului în care trebuie organizat referendumul. Dacă la sfârșitul lunii acesteia Parlamentul termină de elaborat propunerile de modificare ale Constituției sau poate pentru chestiunile care sunt de rang inferior celui constituțional, modificarea legilor, va trebui evident să facem pașii următori, adică sesizarea CCR și apoi organizarea de îndată a referendumului, când se poate, conform termenelor prevăzute. Cel mai probabil în luna august. Imediat, adică așa cum a spus președintele”, a declarat Tăriceanu în Parlament, potrivit Mediafax.

El a afirmat că referendumul pentru revizuirea Constituției nu trebuie organizat în aceeași zi cu alte alegeri electorale, pentru a respecta decizia Comisiei de la Veneția.

„Nu suprapunem referendumul cu alte scadențe electorale, ca să respectăm recomandările Comisiei de la Veneția. Nu putem să folosim Comisia de la Veneția numai când ne convine. Comisia spune că nu trebuie organizate referendumuri care să fie suprapuse cu celelalte scadențe electorale”, a conchis Tăriceanu.

Tăriceanu propune constituirea unei comisii de cod electoral pentru rezolvarea votului din Diaspora

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu a depus, la Senat, o solicitare de constituire a unei comisii de cod electoral, care să modifice legislația pentru rezolvarea problemei secțiilor de vot din Diaspora, notează Mediafax. El propune ca secțiile din străinătate să fie deschise timp de o săptămână pentru evitarea aglomerației.

„Am văzut că președintele, în intervenția pe care a făcut-o s-a referit și la problema soluționării votului românilor la alegeri. Ieri (marți-n.r) am depus în atenția Biroului Permanent al Senatului și al Camerei o notă prin care solicit ca la ședința Birourilor permanente reunite să se ia în considerare posibilitatea constituirii unei comisii de cod electoral, care să modifice actualele prevederi astfel încât să elimine aceste disfuncționalități. Soluția pe care o voi propune este aceea a votului prelungit anticipat. Adică la secția de vot din străinătate românii să poată veni să voteze cu o săptămână înainte. Secțiile de vot să fie deschise cu o săptămână înainte, să fie deschise permanent pe durata săptămânii, în funcție de disponibilitatea de timp să vină să voteze fără să aibă presiunea aceasta a aglomerării din ziua votului. Fiecare care dorește să își exercite votul să o poată face”, a declarat el.

El a afirmat că celelalte propuneri nu aduc rezultate pozitive din cauza birocrației.

„Votul prin corespondență sau votul electronic presupun o serie de etape birocratice prealabile complicate care nu duc la rezultat. De exemplu, votul prin corespondență a fost utilizat la votul trecut de numai 2.100 de persoane, conform statisticilor Ministerului de Externe. Deci soluția nu este una viabilă”, a conchis Tăriceanu.

Demersul vine după ce, pe 26 mai, cetățenii români din diaspora au stat la rând ore în șir pentru a-și exercita dreptul la vot, iar unii dintre aceștia nici nu au mai apucat să voteze.