Biroul Permanent Naţional al PSD se reuneşte miercuri, fiind prima ședință a noii conduceri a partidului, desmnată după încarcerarea lui Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare. Una dintre temele ședinței va fi legată de mandatul cu care delegaţia social-democrată, condusă de Viorica Dăncilă, va merge la consultările cu preşedintele Klaus Iohannis. Conform surselor social-democrate, liderii PSD ar putea discuta și despre stabilirea datei congresului. De altfel o ședință a Comitetului executiv este programată pentru vineri.

Viorica DancilaFoto: Agerpres

UPDATE 12.25 Ședința a început. Viorica Dăncilă a sosit însoțită de Paul Stănescu.

În interiorul PSD taberele sunt împărțite când vine vorba despre stabilirea congrsului. O parte dintre social-democrați doresc ca un congres la sfârșitul lunii iunie în care să se schimbe statutul partidului și să se stabilească candidatul la prezidențiale. O altă tabără dorește ca la congresul din iunie să se decidă și noua conducere a partidulu, potrivit surselor HotNews.ro. În ședința BPN e posibil să se ia o decizie în acest sens.

De asemenea, tot în ședința de miercuri a Biroului Permanent Naţional ar urma să se stabilească mandatul cu care delegaţia PSD va merge la consultările de la Cotroceni convocate de președintele Klaus Iohannis pentru a stabili cum vor fi puse în aplicare rezultatele referendumului din 26 mai pe tema justiției. Din partea PSD vor participa la consultările cu șeful statului premierul Viorica Dăncilă, preşedintele interimar al partidului, după încarcerarea lui Liviu Dragnea, Paul Stănescu, preşedintele executiv interimar al PSD, Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, Mihai Fifor, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor.

De asemenea, premierul Viorica Dăncilă, preşedinte interimar al partidului, ar urma să îi informeze pe liderii PSD despre întâlnirile pe care le-a avut marţi la Bruxelles și ar urma să fie stabilită și strategia parlamentară a PSD.

Surse din PSD au declarat pentru HotNews.ro că pentru vineri a fost convocată o ședință a Comitetului Executiv Naţional al partidului, la sediul PSD din Băneasa.

Ședința de miercuri a Biroului Permanent al PSD este prima în noua formulă de conducere desemnată în 28 mai, la o zi de la încercerarea lui Liviu Dragnea, condamnat la trei ani și jumătate de închisoare în dosarul privind angajările fisctive de la Direcția pentru protecția Copilului Teleorman.

Atunci, Comitetul Executiv al PSD a decis tragerea pe linie moartă a apropiaților lui Dragnea și readucerea în prim plan a contestatarilor acestuia. Astfel, Codrin Ștefănescu, Lia Olguța Vasilescu, Florin Iordache au făcut un pas în spate, iar Viorica Dăncilă, Paul Stănescu, Gabriela Firea și Marcel Ciolacu fac parte din noua gardă a PSD. Astfel, Paul Stănescu a fost ales președinte executiv al PSD, Gabriela Firea a revenit în funcțiile de președinte interimar al PSD București și vicepreședinte al partidului, iar Codrin Ștefănescu a fost schimbat din funcția de secretar general al PSD cu Rodica Nasar.