Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, a susținut luni, la începutul şedinţei Biroului Permanent, că PSD urmează să elaboreze un proiect de revizuire a Constituţiei pentru punerea în aplicare a rezultatului referendumului pe justiție convocat de președintele Iohannis în 26 mai, scrie Agerpres.

AlegeriFoto: AGERPRES

În şedinţa Biroului Permanent, deputatul USR Silviu Dehelean a ridicat problema urgentării întocmirii unui raport la Comisia juridică privind iniţiativa cetăţenească "Fără penali în funcţii publice".

"Săptămâna trecută am decis să trimitem o scrisoare către Comisia juridică pentru adoptarea unui raport pe proiectul referitor la iniţiativa cetăţenească de revizuire a Constituţiei şi am vrut să mă asigur că se va face acest lucru", a spus Dehelean.

"Cred că astăzi vom avea un proiect de revizuire a Constituţiei pe tema referendumului", a afirmat Ciolacu.

El a precizat, după şedinţa Biroului Permanent, că "a fost un referendum şi oamenii au hotărât ceva". "Noi o să venim cu un proiect de lege de revizuire a Constituţiei, un proiect al PSD", a adăugat preşedintele Camerei Deputaţilor.

Marcel Ciolacu a prezidat luni, pentru prima dată, şedinţa Biroului Permanent, în calitate de preşedinte al Camerei Deputaţilor.

Prezența la referendumul pe justiție convocat de Klaus Iohannis și care s-a desfășurat odată cu alegerile europarlamentare a fost de 41,28%, adică au votat peste 7,5 milioane de alegători.

La referendum, cetăţenii au fost chemaţi să se pronunţe prin "Da" sau "Nu" cu privire la următoarele întrebări:

1. ''Sunteţi de acord cu interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie?''

2. ''Sunteţi de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanţelor de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare şi cu extinderea dreptului de a ataca ordonanţele direct la Curtea Constituţională?''

Potrivit Legii 3/2000, pentru ca referendumul naţional să fie valabil, este necesară o prezenţă la urne a cel puţin 30% dintre persoanele înscrise pe listele electorale permanente.