Social-democratul Victor Boștinaru, aflat la final de mandat în Parlamentul European, a scris, luni seara, pe Facebook, că cei care vor dori să „arate cu degetul spre Liviu Dragnea, să-l considere pe el singurul țap ispășitor” greșesc, pentru că nu au avut „forța” să îi spună liderului PSD adevărul, potrivit Mediafax.

Victor Bostinaru, PSDFoto: Parlamentul European

„Votul de ieri (duminică - . n.r.) a scris cea mai neagră pagină din istoria PSD-ului și asta la doar doi ani și jumătate de la cel mai mare succes pe care partidul l-a înregistrat vreodată. (...) Nu pot rămâne indiferent văzând cum partidul a picat de la altitudinea celor peste 45 de procente la un jenant loc 2 - aproape de 3 -, cu cel mai mic scor înregistrat vreodată la alegerile europene. (...) Cum să explici că, în doar 2 ani și jumătate, unul din cele mai mari partide de centru stânga din Europa a ajuns într-o situație de izolare internațională fără precedent? Și întrebările sunt mult mai multe și toate cer răspunsuri pentru ca partidul să aibă o șansă la relansare”, a scris, luni seara, pe Facebook, Victor Boștinaru, europarlamentar PSD aflat la final de mandat.

Potrivit social-democratului, în ultimii ani au dominat autoritatea, acțiunea, stilul și influența liderului partidului, acesta considerând că „toată istoria ne arată că un astfel de leadership nu putea sfârși decât aducând prejudicii grave în modul în care românii ne privesc și mai acceptă să ne dea încrederea lor”. Boștinaru adaugă că „cei propuși” de liderul partidului „au fost oameni mediocri în cel mai bun caz”, oameni loiali unei persoane și nu unei cauze.

„Caracteristica acestui tip de leadership a fost dată de nominalizări în funcții politice și publice a unor oameni considerați loiali unei singure persoane și nu unei cauze. În plus, în majoritatea cazurilor, cei propuși de lider pentru aceste responsabilități au fost oameni mediocrii, în cel mai bun caz. Pariul pe loialitatea mediocrității s-a întors împotriva guvernului, a partidului și în final, a țării. Niciodată în PSD nu s-a produs un divorț atât de clar și de net de elitele profesionale ale națiunii și asta în contrast flagrant spre exemplu cu perioada guvernului Adrian Năstase. (...) Această ruptură a negat brutal rezultatul alegerilor din 2016 atunci când PSD-ul câștigase ruralul dar și urbanul, când partidul meu câștigase la toate categoriile și grupurile socio-profesionale. Votul de duminică dovedește că astăzi partidul se confruntă cu o problemă de supraviețuire dacă nu va regăsi rapid canalele de comunicare cu națiunea română în toată complexitatea ei”, a mai scris Victor Boștinaru.

Boștinaru a explicat că cei care vor arăta cu degetul către Liviu Dragnea „să-l considere pe el singurul țap ispășitor” greșesc pentru că nu au avut curajul și forța să îi spună liderului partidului „adevărurile și lucrurile neconvenabile”.

„Dacă astăzi, când ne confruntăm cu cifrele dramatice ale alegerilor europene, unii vor dori să arate degetul spre președintele partidului, Liviu Dragnea, și să-l considere pe el singurul țap ispășitor, ei greșesc din nou, așa cum au greșit în toți acești ani când nu au avut curajul, demnitatea sau forța de a spune liderului partidului și adevărurile și lucrurile neconvenabile. Responsabilitatea scorului de ieri (duminică – n.r.) ar trebui să fie asumată de toți aceia care au crezut că prin acest stil de conducere își pot securiza poziții convenabile, prejudiciind de fapt interesele strategice ale PSD-ului și făcându-i un imens rău președintelui. Și apropo de patriotism, am constat că mai nou, în sfârșit partidul a selectat „adevărații patrioți” care să ne reprezinte la Bruxelles ca și cum delegația care tocmai își încheie mandatul n-a făcut nimic. Mi-e greu să primesc lecții de patriotism mai ales că am avut onoarea și șansa să pot servi interesele țării mele și am învățat că adevărații patrioți vorbesc puțin și fac mult pentru țara lor. Amatorilor le reamintesc un lucru de altfel cunoscut de către președintele partidului, de către primul-ministru (atunci șefa delegației PSD), de către ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu și de ministrul, Nicolae Bădălău, atunci președintele de atunci al Consiliului Național: salvarea guvernului în fața valului uriaș de proteste din ianuarie 2017 se datorează unei acțiuni elaborată și implementată de mine, în urma consultării cu dna Viorica Dăncilă, în contextul în care la București nu mai răspundea nimeni la telefon, ca și cum guvernul și partidul încetaseră să existe”, a încheiat Boștinaru.