Călin Popescu Tăriceanu a declarat că un eșec la referendum l-ar dezarma pe șeful statului Klaus Iohannis în poziționarea sa agresivă față de Guvern și de majoritatea PSD-ALDE, relatează Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

„E de presupus că un eșec al președintelui îl va dezarma în poziționarea sa foarte agresivă din ultima perioadă față de Guvern și de majoritate. Ce ar însemna pentru noi un succes al referendumului? Ce a însemnat referendumul făcut de Băsescu cu ani în urmă cu acea imbecilitate de reducere a numărului parlamentarilor argumentând că vor fi cheltuieli mai puține. Democrația presupune și niște eforturi și niște cheltuieli. Poate sunt cheltuieli care se justifică foarte mult. Nu mai vorbesc despre Parlamentul unicameral. Eu voi participa la o dezbatere în Franța unde se va discuta rolul bicameralismului. (...). Întrebările la referendum ar presupune o modificare a Constituției, o restrângere inclusiv a drepturilor președintelui. Mie mi se pare că s-a hazardat punând întrebările la referendum”, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu, vineri, la România TV.

Liderul ALDE a adăugat că trebuie combătută corupția cu mijloace proporționale, însă legale, iar combaterea fenomenului în România a fost folosit pentru a elimina adversarii politici.

„Eu sunt extrem de atașat ideii că corupția, că nu poate fi complet eradicată, e un fenomen care trebuie combătut cu mijloace proporționale, dar legale. Nu putem combate corupția cu mijloace pe lângă lege. Ceea ce a fost cu combaterea corupției în România s-a transformat într-o campanie și folosire pentru eliminarea adversarilor politici. Și asta nu înseamnă democrație”, a completat Tăriceanu.

Alegerile europarlamentare și referendumul pe justiție convocat de președintele Klaus Iohannis vor avea loc duminică.

Cele două întrebări ale referendumului care vor fi incluse pe buletinul de vot sunt: 1. "Sunteți de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru infracțiuni de corupție?" 2. "Sunteți de acord cu interzicerea adoptării de către Guvern a ordonanțelor de urgență în domeniul infracțiunilor, pedepselor și al organizării judiciare și cu extinderea dreptului de a ataca ordonanțele direct la Curtea Constituțională?".