Presedintele Traian Basescu are o "obsesie maladiva". Aceasta este reactia lui Ion Iliescu, dupa ce seful statului a declarat la TVR ca presedintele de onoare al PSD conduce de fapt Guvernul actual. "Vad ca e si o obsesie la domnul Basescu, dar e surprinzator din mai multe puncte de vedere. In primul rand, sigur ca este o obsesie maladiva din acest punct de vedere, care nu are nici un fel de temei, insa arata starea de spirit in care se afla domnul Traian Basescu, care a ajuns un izolat", a declarat Ion Iliescu pentru RFI Romania.

Fostul presedinte mai declara ca ceea ce-i reproseaza Basescu premierului, anume ca se consulta cu PSD in deciziile pe care le ia, este un lucru normal pentru un sef de guvern minoritar.

"In al doilea rand, ce reproseaza el premierului ? Ca isi permite, auzi, sa fie in dialog cu reprezentantii Opozitiei. Pai, asta-i obligatia premierului care are un Guvern fara suport parlamentar, dar si in conditii normale, el trebuie sa fie in permanent dialog cu factorii politici si mai ales cu partidele parlamentare. E posibil asa ceva ? El (Traian Basescu) nu are dialog cu fostii presedinti, nu are dialog cu liderii partidelor si ii reproseaza premierului ca face asa ceva.

Dar o face si intr-o maniera deplorabila, care ne aminteste o stare de spirit ante-revolutionara, inainte de '89, starea asta de suspiciune, de urmarire a oamenilor, care cu cine se intalneste si ce face si ce drege. Am avut asa, un sentiment de tristete, cand am ascultat toate aceste asertiuni ale omului care a venit cu pretentia sa fie printre jucatori, cum spunea el", continua Iliescu.

Reactia vine dupa ce presedintele Basescu a comparat, joi seara, la postul public de televiziune, clasa politica din Romania cu "o zoaie pe un geam", aratand ca Guvernul este condus de Ion Iliescu.

"Iliescu conduce. Cum a condus pe vremea lui Constantinescu, conduce si acum Guvernul. Eu nu vorbesc ca un om care nu stie. Ce va spun este corect si adevarat. In momentul de fata, PSD prin domnul Iliescu, pin Hrebenciuc via Bogdan Olteanu, prin Mircea Geoana, influenteaza major decizii premierului Calin Popescu Tariceanu. O spun cu toata responsabilitatea unui sef de stat", a declarat Basescu.