Creșterea economiei cu care se laudă PSD este una bazată pe un consum generat de creșterea artificială a unor venituri, susțin liberalii.

HotNews.roFoto: Hotnews

„Economia crește ”pe caiet”, din consum pe datorie, ca la chioșcurile sătești din unele localități din țară. Și, din păcate, orice creștere în economie care nu are legătură cu producția se plătește mai devreme sau mai târziu”, a declarat, miercuri, președintele PNL, Ludovic Orban.

Argumentele lui Orban:

  • Producția industrială în primul trimestru s-a întors la un ritm anual de creștere anemic de doar 0,6%, iar în luna martie chiar a scăzut cu 0,2% față de aceeași lună a anului trecut.

  • Economia crește, încasările la bugetul statului scad. În primul trimestru Guvernul a înregistrat un deficit de 5,47 miliarde de lei, cu 1 miliard de lei mai mult decât anul trecut, ceea va duce la noi împrumuturi ale statului, pe care le vor plăti toți românii.

Faţă de acelaşi trimestru din anul 2018, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,0% pe seria brută şi cu 5,1% pe seria ajustată sezonier, iar față de trimestrul IV 2018, PIB a fost în termeni reali mai mare cu 1,3%, a anunțat miercuri INS.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorivici, a declarat, miercuri, la Ploiești, că este pentru prima dată când salariul mediu net trece de 3.000 de lei și nu știe pe ce date se bazează președintele Klaus Iohannis când spune că România merge într-o direcție economică greșită.

„Nu știu ce alte dovezi ar trebui aduse ca și domnul președinte și alți analiști să fie convinși. Astăzi (miercuri – n.r.), INS a dat cifre oficiale. România are creștere economică în 2019, cinci la sută în primul trimestru față de primul trimestru 2018. La fel e pentru prima dată când salariul mediu net depășește 3.000 de lei, în martie 2019, asta înseamnă că românii câștigă mai mult. Nu știu pe ce date se bazează domnia sa (președintele Iohannis – n.r.) când vorbește sau când scrie astfel de lucruri”, a spus Teodorovici.