Deputatul PSD Cătălin "Mitralieră" Rădulescu a declarat luni, la Parlament, că preşedintele Klaus Iohannis a cerut la summitul de la Sibiu reprezentanţilor Comisiei Europene ca să facă presiuni asupra Guvernului României, în cazul în care Codurile penale sunt promulgate. Rădulescu a mai spus că România este stat suveran iar Parlamentul României are singurul drept de a legifera, inclusiv în politica penală.

Catalin Radulescu si Codrin StefanescuFoto: Agerpres

"Mesajul nostru către toţi ceilalţi care nu vor să asculte aceste chestiuni este ăsta: suntem un stat suveran, independent, politica ne-o facem noi în statul nostru, aşa cum şi-o fac şi Cehia, şi Polonia, şi Ungara, şi alte ţări, şi Italia, şi restul. Cei din Comisia Europeană sau europarlamentari care, în afară de a-şi face acum sceneta respectivă pentru că sunt europarlamentarele, ar trebui să vină să stea la masă şi să asculte ce s-a întâmplat exact în România în aceşti ani de zile, am spus-o de sute de ori, dar se pare că cineva nu vrea să o asculte, se pare că sunt mai interesaţi de ce spun anumiţi români trădători de patrie şi anumite persoane care trimit tot felul de minciuni Comisiei Europene şi nu numai", a declarat deputatul PSD Cătălin Rădulescu.

Deputatul PSD a mai spus nu are "dovezi" privind implicarea preşedintelui în această chestiune, dar consideră că lucrurile sunt clare în această direcţie. "Nu avem anumite dovezi, dar aici dovezile sunt clare şi evidente, pentru că în momentul în care imediat după un summit, ţinând cont că noi suntem în campanie electorală, mai mulţi reprezentanţi ai comunităţii europene au atacat pur şi simplu acest subiect, înseamnă că cineva le-a spus lucrul acesta. Atunci deducţia noastră", a mai spus social-democratul.

Întrebat dacă PSD renunţă la adoptarea Codurilor penale, Rădulescu a replicat: "Dumneavoastră credeţi că noi, Parlamentul României, suntem un fel de păcălici al Europei?".

Prim-vicepresedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, a transmis o scrisoare președintelui Klaus Iohannis, premierului Viorica Dăncilă și președinților celor două Camere ale Parlamentului, în care avertizează că CE va declanșa "fără întârziere" ”Rule of law Framework” (Cadrul UE pentru Statul de Drept)", procedură care precede activarea Articolului 7, dacă intră în vigoare modificările aduse Codurilor penale.