Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a declarat, vineri, că premierul Olandei, Mark Rutte, ar trebui să rezolve problemele din țara lui, în loc să atace România. Tăriceanu a subliniat faptul că UE a sancționat în nenumărate rânduri Olanda.

HotNews.roFoto: Hotnews

„România a îndeplinit condițiile de aderare la Schengen de foarte multă vreme. Declarațiile premierului Rutte în legătură cu aderarea la Schengen m-au deranjat. Întâi să își rezolve problemele pe care le au ei, nu cred că le dă cineva dreptul să facă astfel de remarci. Cadrul legal european prevede o serie de condiții de aderare pe care România le-a îndeplinit. Dacă vine cu condiții suplimentare, acestea nu au niciun fel de bază. Cred că până la urmă Schengen-ul nu mai este chiar așa o miză importantă, mai ales că sunt 12 ani de la aderare și aceste atitudini nu sunt decât atitudini rău voitoare, la care cred că cei care fac parte din Executivul român trebuie să acorde mai multă atenție”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Drobeta Turnu-Severin, potrivit agenției Mediafax.

Tăriceanu susține că există anumite interese pentru care Olanda nu vrea adearea României la Schengen. "Sunt țări care cred că țările noastre din Estul Europei trebuie să urmeze ce spun ei, fără comentarii. Interesele economice sunt legate de contracte mari de achiziții publice, cum sunt cele din domeniul apărării, pentru Corvete, altele sunt cele care vizează portul Constanța”, a mai spus președintele Senatului.

Declarația liderului ALDE vine în contextul în care premierul olandez Mark Rutte a declarat la summitul de la Sibiu că România va putea intra în spațiul Schengen după ce va începe să respecte valorile democrației și ale statului de drept. "România va fi admisă când vă veți conforma tuturor regulilor statului de drept și ale democrației. Deocamdată, nu mergeți în direcția corectă", a declarat oficialul olandez.