​Din textul ordonanței de modificare a legii referendumului, publicată în Monitorul Oficial, a dispărut prevederea referitoare la majorarea cvorumului de prezență, necesar validării, care figura în proiectul inițial.

Viorica DancilaFoto: gov.ro

În variantele publicate de Autoritatea Electorală Permanentă(AEP), înaintea ședinței de Guvern, se propunea ca procentul de 30% de prezență să se calculeze raportat la numărul alegătorilor din registrul electoral și nu la cel din listele electorale permanente. Numărul alegătorilor din registru este mai mare cu aproape 600.000 față de cel din liste.

În varianta OUG publicată în Monitorul Oficial, această prevedere nu mai apare. Astfel, procentul de prezentă se va calcula raportat la numărul alegătorilor din listele electorale permanente, ca până acum.

Potrivit ultimelor date ale AEP, numărul total de cetățeni cu drept de vot înscriși în Registrul electoral la data de 28 februarie 2019 este de 18.937.258. Un număr de 18.266.936 de cetățeni au domiciliul sau reședința în țară, iar 670.322 au domiciliul în străinătate și sunt posesori de pașaport CRDS. În listele electorale permanente sunt înscriși cetățenii cu domiciliul sau reședința în țară.