Liderul PPE, Joseph Daul, a declarat miercuri, la Sibiu, că președintele Iohannis a avut ”deplină dreptate” când a convocat referendumul și că îl susține ”cu 200%”, afirmând că miza e legată de statul de drept, de justția independentă, de lupta contra corupției, iar răspunsul e în mâinile poporului, transmite Mediafax.

Joseph DaulFoto: Facebook/ Joseph Daul

”Sper ca lucrurile să se întâmple în acest fel, și spun asta în calitate de președinte al PPE. Ceea ce cer cetățenilor români este să răspundă la acel referendum. Miza este legată de statul de drept, de justția independentă, de lupta contra corupției. De aceea a declanșat Klaus Iohannis referendumul. Are deplină dreptate și îl susțin cu 200%. Trebuie ca poporul să se exprime. Răspunsul este în mâinile poporului”, a declarat Joseph Daul.

Daul a adăugat că PNL și partidele de centru dreapta din PPE din România reprezintă niște aliați importanți în campanie pentru alegerile europarlamentare și că împreună apără o justiție independentă, statul de drept și libertatea.

”România e o țară importantă pentru PPE și pentru mine, în mod personal, pentru că am vizitat această țară și când era președinte al Comisiei de agricultură. Sigur că avem legături puternice cu PNL și o colaborare strânsă cu dl Orban, o excelentă colaborare cu dl Marian Marinescu și vreau să subliniez rolul important pe care îl are dl Siegfried Mureșan. PNL și partidele de centru dreapta din PPE din România reprezintă niște aliați importanți în această campanie. Împreună apărăm o justiție independentă, statul de drept, libertatea. De asemenea, aceste elemebnte sunt foarte importante pentru noi toți și pentru mine personal, cum ar fi justiția independentă, statul de drept și lupta împotriva corupției. Un vot pentru PNL este un vot care permite să întărească rolul României în Europa. PNL e sigurul care poate câștiga alegerile, înlăturând PSD de la putere”, a declarat Joseph Daul.

El a mai spus că PNL reprezintă ”vocea cea mai importantă a României la Bruxelles și singurul partid de dreapta care are influență pentru a reprezenta interesele României la scală europeană”.

”Vreau să salut curajul și hotârârea românilor care au ieșit în țară ca să își exprime dezacordul cu drumul pe care se îndreaptă țara lor. PNL și PPE îi ascultă. PNL și PPE trebuie să răspundă neliniștilor cetățenilor europeni. Vreau să mai subliniez anumite lucruri. Știu că PPE e un partid mai vechi la scală european. Se spune că Europa nu se simte bine. În ceea ce privește situația României e important e că niciodată nu mai putem vedea efectele războiului, ci dimpotrivă pacea și prosperitatea. Știu că adesea cifrele nu stârnesc prea mare interes, dar vreau să să reamintesc ultimele date ale Comisiei Juncker, e vorba de crearea a 3 milioane de locuri de muncă și cea mai mică rată a șomajului, 6,5%. Suntem pe drumul bun și nu trebuie să ne oprim. Tocmai de aceea trebuie să votați”, a adăugat Daul.